Apple furnizeaza caldura pentru casele danezilor

Apple a pus de cativa ani accent foarte mare pe protejarea planetei, iar initiativele sale au fost integrate inclusiv intr-un centru de date pe care l-a deschis de curand in Danemarca. Conform unor informatii aparute recent, compania Apple foloseste o parte dintre caldura generata de catre centrul sau de date din Danemarca pentru a furniza energie pentru casele din apropiere.

Centrul de date al companiei Apple se afla in regiunea Jutland si o parte din energia sa electrica va proveni in viitor de la reciclarea deseurilor produse de catre fermierii din zona. Apple lucreaza cu universitatea Aarhaus pentru a dezvolta un sistem care transforma deseuri din agricultura in gaz metan, ce este in schimb folosit pentru a produce energie electrica.

O parte dintre aceste deseuri sunt transformate si in ingrasamant pentru culturile fermierilor din zona, deci Apple le ofera nu doar caldura, ci si ingrasamant pentru culturi. Investitia Apple se ridica la 950 de milioane de dolari in zona si este cea mai mare facuta vreodata in Danemarca, deci Apple cheltuie bani serios in Europa, stabilind si unele recorduri.

Ideile celor de la Apple de a oferi caldura si ingrasamant pentru fermieri au cel mai probabil legatura si cu convingerea acestora de a accepta derularea investitiei. Apple a avut probleme cu deschiderea unui centru de date in Irlanda din cauza localnicilor, asa ca in Danemarca are grija sa nu supere pe cineva si sa ii ajute pe fermierii din preajma centrului de date.

“The data center in the Jutland region will be partly powered by recycling waste products from farms. Apple is working with Aarhus University on a system that passes agricultural waste through a digester to generate methane, which is then used to help power the data center. The digester reaction turns some of the waste into nutrient-rich fertilizer, which Apple returns to local farmers to use on their fields.”

apple centru date danemarca