Laptopurile cu procesoare Snpdragon apar in iarna

Primele laptop-uri cu procesoare ARM vor fi lansate in iarna acestui an pe pietele globale, iar Qualcomm Snapdragon 835 ar putea fi chip-urile ce vor rulain ele. In clipul video de mai jos puteti vedea un chip Qualcomm Snapdragon 835 care ruleaza Windows 10, deci vorbim despre un sistemd e operare pentru calculator ruland pe un chip dedicat terminalelor mobile.

Acesta este rezultatul colaborarii dintre Microsoft si Qualcomm, cele doua companii dorind sa le ofere clientilor laptop-uri mai ieftine, dar si cu autonomie mai buna. Laptop-urile cu procesoare ARM nu vor avea performante la fel de bune precum cele cu procesoare Intel, insa ar trebui sa fie mai ieftine si sa aiba o autonomie mult mai buna pentru baterie.

Spre deosebire de incercarile anterioare ale Microsoft, de data aceasta vorbim despre rularea sistemului de operare Windows 10 pe un procesor pentru smartphone. Experienta de pe PC sau laptop-uri cu procesoare Intel ar trebui sa fie reprodusa folosind procesoarele ARM, iar Microsoft va implementa un emulator pentru a rula aplicatiile pentru desktop.

Intreaga idee este foarte promitatoare si daca va putea fi indeplinita asa cum se promite, ar putea schimba intr-o foarte mare masura lumea laptop-urilor. Desigur ca primele produse nu vor fi grozave si nu vor oferi o experienta excelenta, insa cu a doua iteratie lucrurile se vor schimba si ideea ar putea fi atractiva pentru mai multi oameni.

De aici, compania Apple ar putea avea curajul de a lansa si primele Mac-uri cu procesoare ARM, ele fiind in testare de foarte multa vreme, dar deocamdata lansarea nu este programata.

“Our Snapdragon 835 is expanding into mobile PC designs running Windows 10, which are scheduled to launch in the fourth calendar quarter this year.”