Facebook – un barbat a fost amendat pentru like-uri

Facebook, cea mai populara retea de socializare de pe planeta, se poate dovedi a fi un real pericol pentru buzunarele unora dintre cei care o folosesc in mod obisnuit. Astazi va vorbesc despre un caz din Elvetia, unde un barbat a fost amendat cu echivalentul a 4000 de dolari din cauza like-urilor pe care le-a dat unor comentarii defaimatoare publicate in cadrul Facebook.

Comentariile respective publicate pe Facebook sugerau faptul ca un activist numit Erwin Kessler este rasist si antisemit, iar o parte dintre afirmatii sunt complet adevarate. Un elvetian a dat like acestor comentarii din Facebook si a facut legatura dintre ele si alte postari, iar o instanta de judecata din Elvetia a decis sa-l amendeze cu echivalentul a 4000 de dolari pentru actiunile sale.

Procesul a fost initiat de catre activistul Erwin Kessler, impreuna cu altele care implica alte persoane care au dat like-uri pe Facebook, in anul 2015, iar instantele i-au dat castig de cauza in multiple randuri. Totusi, un singur barbat a fost amendat pentru like-urile date pe Facebook, suma pe care va trebui sa o plateasca fiind foarte mare, iar totul pentru simplele like-uri date respectivelor comentarii pe care nu el le publicase.

Judecatorul care a stabilit amenda a explicat in hotarare ca prin like-ul dat acelei postari Facebook si-a aratat sustinerea pentru ea. Partea interesanta este ca Erwin Kessler a fost condamnat in 1998 din cauza unor comentarii rasiste facute la acea vreme, fiind si privat de libertate o perioada, dar judecatorul nu a dorit sa tina cont de acea condamnare.

Situatia este una fara precedent, deoarece pana acum nicio persoana nu a fost condamnata pentru ca a dat like unor postari pe reteaua de socializare Facebook. Ceea ce a facut instanta de judecata din Elvetia va avea un ecou puternic in alte tari, care ar putea lua decizii similare cu postarile si comentariile lasate pe Facebook.

“A court in Switzerland has fined a man the equivalent of over $4,000 just for clicking the “like” button on what a judge said were defamatory Facebook comments. The comments in question suggested that Erwin Kessler, who runs an animal-rights group, holds racist and anti-Semitic views.”

Facebook amenda like

2 COMENTARII