Apple anunta un record in platile facute catre dezvoltatori

Apple a anuntat astazi ca in cei 9 ani de AppStore a platit nu mai putin de 70 de miliarde de dolari catre dezvoltatorii de aplicatii pentru platforma iOS. In ultimul an descarcarile de aplicatii pentru iPhone si iPad au crescut cu nu mai putin de 70%, o realizare impresionanta ce este posibila multumita numarului tot mai mare de iDevice-uri active la nivel global.

Anuntand ca a platit 70 de miliarde de dolari catre dezvoltatori, compania Apple a omis sa spuna ca a si incasat 30 de miliarde de dolari de pe urma lor in 9 ani. Apple incaseaza 30% din pretul oricarei achizitii facute prin AppStore, deci magazinul de aplicatii a generat foarte multi bani pentru americani in cei 9 ani de existenta.

Desi AppStore nu mai genereaza cele mai multe descarcari dintre toate magazinele de aplicatii existente, el ramane totusi lider in ceea ce priveste incasarile. Fata de Google Play, AppStore genereaza de cam 2 ori mai multi bani si de cam 2 ori mai mult profit, asa ca motive pentru a alege platforma Google in detrimentul celei a Apple nu prea exista.

Apple a confirmat si ca jocurile au generat cei mai multi bani pentru dezvoltatori, iar pe locul al doilea se plaseaza aplicatiile de entertainment. Netflix, Spotify, Hulu si alte servicii similare genereaza multi bani lunar pentru Apple si dezvoltatori, insa aplicatiile pentru inregistrarea/editarea pozelor si clipurilor video sunt deasemenea profitabile, cele pentru fitness si sanatate urmandu-le.

Per total, AppStore este pe un trend ascendent de cativa ani si nu pare sa se opreasca din crescut, asa cum isi si doreste compania Apple de la magazinul sau.

“People everywhere love apps and our customers are downloading them in record numbers. Seventy billion dollars earned by developers is simply mind-blowing. We are amazed at all of the great new apps our developers create and can’t wait to see them again next week at our Worldwide Developers Conference.”

AppStore record incasari descarcari

 

3 COMENTARII

  1. Interesantă faza asta: “Apple a plătit dezvoltatorii”. E dubios pentru că standardele internaționale de raportare financiară (IFRS) obligă companiile să raporteze ca venituri doar comisionul încasat din vânzarea mărfii, nu prețului întreg 🙁
    Practic, Apple este plătită de către dezvoltatori cu câte 30% din prețul aplicațiilor, și nu Apple plătește dezvoltatorii.

    Magazinele dintr-un mall plătesc mall-ul cu un procent din încasări (sau sumă fixă), ori nu mall-ul plătește magazinele.