iPhone – un barbat a fost inchis pentru refuzul de a divulga codul de acces

Un barbat din SUA a fost condamnat la 6 luni de inchisoare deoarece a refuzat sa divulge codul de acces necesar pentru a debloca terminalul iPhone care ii apartinea. Vorbim despre un caz care s-a intamplat in Miami, SUA, si care pune in discutie principiul conform caruia o persoana se poate prevala de dreptul la tacere pentru a nu se autoincrimina in fata autoritatilor.

In aceasta situatie vorbim despre o persoana care este suspectata ca ar fi abuzat minori, ma exact ca si-ar fi lovit in repetate ocazii propria fiica, dupa care ar fi pozat ranile acesteia. Politia este de parere ca pozele din terminalul acestuia i-ar ajuta sa il condamne, insa barbatul a refuzat sa divulge codul de acces pentru deblocarea terminalului iPhone, asa ca este inchis pentru o perioada de 6 luni.

Barbatul a oferit politiei un cod de acces pentru iPhone, afirmand ca el ar fi cel corect, insa acesta nu a functionat, asa ca judecatorul a considerat ca el sfideaza instanta de judecata. El va fi eliberat din inchisoare in momentul in care va divulga codul de acces real pentru terminalul iPhone, insa e greu de spus daca acest lucru se va intampla, sau nu.

Partea ciudata este ca intr-un alt proces din acelasi stat Miami, un judecator a refuzat sa inchida un alt barbat care este intr-o situatie similara, dar a afirmat ca nu-si mai aduce aminte codul de acces pentru iPhone. In aceasta situatie, inculpatul este acuzat ca ar fi incercat sa santajeze o vedeta cu clipuri video furate de la aceasta, ele continand inregistrari ale unor partide de sex.

In aceasta situatie au trecut 10 luni din momentul arestarii barbatului si pana la cererea de a divulga codul de acces, judecatorul considerand ca periada de timp lunga ar fi putut duce la uitarea codului. In SUA exista, dupa cum puteti vedea, hotarari diferite in eea ce priveste obligarea inculpatilor sa-si deblocheze terminalele, iar in Romania instantele pot lua decizii similare.

“A Hollywood man must serve 180 days in jail for refusing to give up his iPhone password to police. Christopher Wheeler, 41, was taken into custody in a Broward Circuit Court, insisting he had already provided the pass code to police investigating him for child abuse, although the number did not work.”

iPhone cod acces inchisoare

8 COMENTARII

  1. Este o exagerare să obligi pe careva să se autodenunțe, însă cazul trebuie analizat prin legislația lor.

  2. Este o exagerare într-o țară condusă de un președinte cu toată țigla pe casă. În regatul lui covfefe, exagerarea și încălcările dreptului la viață privată devin, încet-încet, normalitate.