474 de iPhone-uri folosite intr-un clickfarm cu 300.000 de cartele SIM

Politia din Thailanda a anuntat zilele acestea arestarea a trei barbati care au creat un clickfarm compus din peste 400 de terminale iPhone si peste 300.000 de cartele SIM. Vorbim despre sute de terminale iPhone care erau folosite pentru a promova produse in cadrul retelei de socializare WeChat, insa nu intr-un mod chiar atat de legal precum s-ar crede.

Cele 474 de terminale iPhone erau compuse in principal din modelele iPhone 5S, 5C si 4S, ele fiind conectate la ecrane de calculatoare de catre cei trei barbati de nationalitate chineza. Separat de aceste 474 de terminale iPhone au fost gasite si 347.200 de cartele SIM ale unor operatori de telefonie mobila din Thailanda, insa acestea nu fusesera folosite pana la momentul parchezitiei.

Politia credea ca in locatia perchezitionata barbatii aveau de fapt un call center prin care se comiteau fraude telefonice, insa in realitate, ei aveau o vasta retea de conturi WeChat. Aceasta este cea mai mare retea de socializare din China, iar cei trei barbati se foloseau de ferma de click-uri pentru a castiga cate 4400 de dolari lunar din generarea de interactiuni cu postarile WeChat.

Ferma de click-uri fusese creata in Thailanda multumita costurilor mici pentru internetu mobil la operatorii de telefonie mobila, multiple alte clickfarm-uri fiind deasemenea existente acolo. Cu peste 700 de milioane de utilizatori activi lunar, WeChat este plina si de roboti creati prin aceste ferme de click-uri, multe dintre ele functionand multumita terminalelor iPhone.

Barbatii n-au fost arestati pentru ca au creat ferma de click-uri, ci pentru diverse alte infractiuni printre care si folosirea de cartele SIM neinregistrate, sau contrabanda. Politia nu stie deocamdata cum au cumparat barbatii un numar atat de mare de cartele SIM de la operatori, cifra fiind intr-adevar impresionanta, insa cu bani poti face orice.