Google contreaza Apple cu inteligenta artificiala

Google contreaza inteligenta artificiala a Apple cu o platforma mobila proprie pentru recunoasterea obiectelor din imaginile facute de noi.

Google a anuntat astazi raspunsul sau la schimbarile promise de catre compania Apple pentru iOS 11 si sistemul sau de recunoastere a obiectelor din poze folosind inteligenta artificiala. Apple a promis atunci ca sistemul sau de inteligenta artificiala va deveni mai destept pentru a recunoaste mai bine obiectele din poze, iar acest lucru a fost deja demonstrat de unii dezvoltatori, Google luand act de asta.

In fata acestei initiative a Apple, cei de la Google au lansat astazi MobileNets, o platforma menita sa aduca inteligenta sa artificiala in mai multe smartphone-uri Android. Platforma MobileNets a celor de la Google va permite folosirea unui sistem de recunoastere a obiectelor din imagini direct din smartphone-uri fara a folosi un sistem cloud, sau o conexiune de internet.

MobileNets este dedicata dezvoltatorilor care folosesc Android-ul Google si este oferita in format open-source, deci oricine o poate implementa in aplicatii. Folosind MobileNets dezvoltatorii pot scuti utilizatorii de trafic de internet inutil si le pot oferi aplicatii foarte avansate de recunoastere a obiectelor din imagini, cum este Bixby din Galaxy S8.

Google contreaza Apple cu inteligenta artificiala

MobileNets este gandita de catre Google pentru a functiona intr-o serie de modele prestabilite de catre companie, iar acuratetea nu este extrem de mare. Google sustine ca MobileNets are o acuratete de 70.7% – 89.5% in a recunoaste obiectele din imagini, marja de eroare fiind mare si departe de acuratetea de 94% pe care o are inteligenta artificiala din cloud-ul Google.

Platforma MobileNets are totusi o acuratete mai mica decat inteligenta artificiala din cloud-ul Google deoarece proceseaza datele direct din smartphone-uri si nu prin internet. In aceasta idee, era normal sa nu aiba capacitatea cloud-ului Google de a recunoaste la fel de bine obiectele din imagini, dar poate ca in viitor lucrurile se vor schimba si din aceasta privinta.

Cei de la Google investesc in inteligenta artificiala dinaintea celor de la Apple si au un avantaj in momentul de fata in celor din Cupertino, dar el devine din ce in ce mai mic. Pasul pe care il face Google este ca un raspuns pentru ceea ce va oferi Apple din toamna, doar ca Apple o va face la un cu totul alt nivel si le va permite dezvoltatorilor sa implementeze functiile mai usor.

MobileNets inteligenta artificiala Google