UE vrea sa interzica backdoor-urile, impune criptarea datelor

Uniunea Europeana, UE, ar putea lua o decizie istorica daca propunerea legislativa facuta de catre departamentul pentur justitie al Parlamentului European ar fi adoptata. Vorbim despre o lege care ar impune criptarea tuturor comunicatiilor la utilizator si serverul prin care trec, dar care ar interzice existenta portitelor de acces in sistemele in care sunt stocate aceste date.

In momentul de fata companiile care au diverse servicii de comunicatii pot accesa mesajele trimise de catre utilizatori multumita acestor portite de acces in ele. Desi comunicatiile sunt criptate intre persoanele care trimit datele, tot ceea ce se salveaza in serverele companiilor ce permit comunicatii mobile, pot fi accesate, inclusiv la cererea autoritatilor, cu mandat judecatoresc.

UE vrea sa interzica asta si sa cripteze toate comunicatiile pentru a tine utilizatorii in siguranta, legea avand la baza articolul 7 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. UE vrea ca toate companiile care ofera servicii de comunicatii, de orice fel, sa garanteze intimitatea si siguranta datelor utilizatorilor, indiferent de modul in care comunica aceste persoane.

Cei de la UE vor practic sa impiedice sitatuii precum cele din SUA, in care autoritatile au acces la orice fel de date, uneori chiar si fara ca utilizatorii sa stie ce se intampla. Desigur ca de la propunere legislativa si pana la lege este o cale foarte lunga, insa ideea celor de la UE are totusi sanse de reusita, daca suficient de multi parlamentari vor fi convinsi sa voteze pozitiv.

“Confidentiality of electronic communications ensures that information exchanged between parties and the external elements of such communication, including when the information has been sent, from where, to whom, is not to be revealed to anyone other than to the parties involved in a communication.”

UE criptare date backdoor