Facebook – WhatsApp si Povestea secreta a Vanzarii

Facebook a cumparat WhatsApp in ultima clipa in anul 2014, facand o oferta dubla fata de Tencent, compania chinezeasca ce era aproape sa finalizeze achizitia.

Facebook a cumparat WhatsApp in cursul anului 2014 platind suma de 19 miliarde de dolari, una colosala chiar si pentru vremurile in care traim, desi companiile au evoluat mult de atunci. Achizitia WhatsApp de catre Facebook a fost discutata intens timp de cateva luni si a necesitat aprobari de la autoritatile multor state, insa intr-un final a fost realizata, dar acum aflam si povestea secreta.

Se pare ca in timp ce Facebook negocia pentru achizitionarea WhatsApp, fondatorul companiei discuta si cu cei de la Tencent o posibila vanzare. Tencent este una dintre cele mai mari companii din China si este o competitoare a Facebook deoarece detine WeChat, cea mai mare aplicatie de mesagerie text din Asia, deci competitoare si a platformei WhatsApp.

Cei de la Tencent doreau sa cumpere WhatsApp pentru a avea un avantaj in fata Facebook si daca ar fi reusit, acum lumea probabil ca ar fi aratat altfel. Totusi, intr-un interviu recent presedintele tencent, Ma Huateng, a recunoscut faptul ca Facebook a reusit sa-i “fure” WhatsApp de “sub nas” chiar inainte ca negocierile dintre cele doua companii sa fie finalizate si achizitia acceptata.

Facebook – WhatsApp si Povestea secreta a Vanzarii

Mai exact, Ma Huateng a trebuit sa faca o operatie la spate in timpul perioadei de negociere cu WhatsApp, iar in timp ce el se afla in convalescenta cei de la Facebook au finalizat achizitia. Mark Zuckerberg, presedintele Facebook atunci si acum, s-a implicat personal in negocierile pentru WhatsApp, asa cum facuse si presedintele Tencent, reusind sa-l convinga pe fondatorul WhatsApp sa ii vanda compania.

Totul a avut la baza faptul ca presedintele tencent nu a putut zbura in Silicon Valley pentru a “bate palma” cu fondatorul WhatsApp, astfel ca presedintele Facebook a “rezolvat problema”. Totusi, oferta facuta de catre Facebook pentru a cumpara WhatsApp a fost dubla fata de cea facuta de catre Tencent, deci fondatorul WhatsApp ar fi primit doar 9.5 miliarde de dolari daca isi vindea compania catre chinezi.

“In early 2014, Tencent was interested in buying the messaging service WhatsApp. But as they neared the final stages of an agreement, Ma, who took an interest in the deal, had to undergo back surgery, which delayed a visit to Silicon Valley to negotiate with founder Jan Koum. Mark Zuckerberg then swooped in and acquired WhatsApp for $19 billion, more than twice what Tencent had considered paying.”

facebook vanzare whatsapp secret

Daca presedintele Tencent nu ar fi avut nevoie de operatie si a fi zburat in Silicon Valley, atunci Facebook probabil n-ar fi reusit sa faca oferta de 19 miliarde de dolari pentru WhatsApp. Desigur ca aceasta este doar o presupunere si nu vom sti vreodata ce s-ar fi intamplat, mai ales daca Facebook n-ar fi reusit sa cumpere WhatsApp si compania ar fi ajuns la Tencent.

Totusi, avand in vedere felul in care s-a desfasurat vanzarea WhatsApp catre Facebook, probabil vom vedea si un film pe tema aceasta candva.

2 COMENTARII

  1. Zaone iarta-ma dar asta chiar e o stire can can…daca ala zbura il impresiona pe fondatorul lui peste si il convingea sa refuze o suma dubla…dar fusese operat si nu putuse si chiar si asa, etc, etc??? te doare capul cand citesti secrete din astea de toata jena, pe bune