Prima Pagina Romania Romania este Vulnerabila la Atacuri Informatice

Romania este Vulnerabila la Atacuri Informatice

Romania este una dintre cele mai vulnerabile tari la atacurile informatice, conexiunile necriptate fiind o mare problema, separat de ignorata romanilor.

Romania este prezentata ca fiind in topul tarilor care sunt cele mai vulnerabile la atacurile informatice, alaturi de cateva dintre tarile considerate ca fiind din lumea a 3-a, dar si de tari importante. Vorbim despre un studiu realizat la nivel global pentru a vedea cat de multe riscuri exista in tarile mai mult, sau mai putin, dezvoltate, iar Romania se dovedeste a fi una cu multe vulnerabilitati.

Studiul a fost facut de catre o companie numita Rapid7, iar el incearca sa ne spuna cata expunere nationala are o tara la atacurile informatice care i-ar putea afecta cetatenii si companiile. In contextul in care atacuri de tipul celor WannaCry, sau Petya, au ingenuncheat intregi industrii, si inca mai fac probleme, studiile de acest gen sunt extrem de importante pentru toata lumea.

Conform acestui studiu, in Romania inca exista foarte multa lume si foarte multe companii care nu sunt suficient de bine protejate impotriva atacurilor informatice. Calculul a fost facut avand la baza inclusiv procentul de conexiuni HTTPS folosite in fiecare tara pentru a securiza comunicatiile utilizatorilor, iar la noi in tara inca mai exista multe de imbunatatit din acest punct de vedere.

Romania in topul tarilor vulnerabile la atacuri informatice

Conform studiului facut de catre cei de la Rapid7, iata care sunt cele mai vulnerabile 10 tari la atacuri informatice :

 1. Zimbabwe – 54.71% conexiuni necriptate, 88,576 IPV4 alocate si 7,672 de noduri;
 2. Hong Kong SAR – 68.4% conexiuni necriptate, 11,814,400 IPV4 alocate si 701,562 de noduri;
 3. Samoa – 67.9% conexiuni necriptate, 17,920 IPV4 alocate si 786 de noduri;
 4. Congo, Republic – 95% conexiuni necriptate, 53,760 IPV4 alocate si 25,314 de noduri;
 5. Tajikistan – 69.97% conexiuni necriptate, 70,144 IPV4 alocate si 2,901 noduri;
 6. Romania – 66.60% conexiuni necriptate, 8,565,504 IPV4 alocate si 353,839 noduri;
 7. Ireland – 53.49% conexiuni necriptate, 6,480,720 IPV4 alocate si 685,713 de noduri;
 8. Lithuania 63.60% conexiuni necriptate, 2,282,752 IPV4 alocate si 72,720 de noduri;
 9. Australia – 52.24% conexiuni necriptate, 48,475,904 IPV4 alocate si 738,989 de noduri;
 10. Estonia – 61.61% conexiuni necriptate, 1,237,560 IPV4 alocate si 43,462 de noduri.

Practic, Romania se afla in topul tarilor cu foarte multe conexiuni necriptate, cu mult sub ceea ce ofera tarile dezvoltate, insa chiar si sub ceea ce exista in Zimbabwe. Fara conexiuni criptate pentru comunicatii, Romania si cetatenii sai sunt vulnerabiliti in fata atacurilor informatice, a furtului de date, a interceptarii comunicatiilor, dar chiar mai mult de atat.

Romania vulnerabila atac informatic

Desigur ca pentru a face Romania mai sigura in fata atacurilor informatice este nevoie de investitii masive, care oricum nu vor asigura o protectie totala. Chiar si prin criptarea conexiunilor, utilizatorii trebuie sa fie oricum foarte atenti la ceea ce deschid in calculatoare pentru a nu risca infectarea de retele intregi de date.

 • Ionel Aviatorul

  BlackBox Linux @ home, Window 7 la munca 🙂 dar acasa ma simt mai in siguranta

 • RaduD

  MacOS acasa si Windows 7 la job. Nu e greu de ghicit unde ma simt eu mai in siguranta….

 • anonim

  La Belu?

 • Lucian84

  Din romani nu prea au ce fura ! Asta este singurul lucru care ii tine departe pe hackeri !

 • RaduD

  Daaa, acolo nu cred ca au wifi…

 • Terrymada

  Se pare ca si australia si irlands sunt slab tari slab dezvoltate😂

 • Fosocle

  Desi ai cravata, esti copil daca tu crezi ca OS-ul e cel mai important factor de protectie in comunicatiile pe internet. Ia fa tu niste plati pe MacOS-ul ala dat de la dumnezeu pe o conexiune necriptata sa vezi ce se intampla. Cred ca nu ai inteles nimic din articol si ceea ce inseamna HTTPS. De aia v-o si luati. Ca va orbesc astia cu cel mai sigur OS din lume, dar frauda se intampla in alta parte.
  Plus ca e posibil ca la job cu windows 7 sa ai mai multe protectii despre care tu nu stii decat ai acasa cu super marketatul MacOS.
  Glumeam, ai MacOS, esti in siguranta orice ai face. Chiar daca vrei sa iti trimiti datele cardului catre printul nigerian, MacOS-ul nu te lasa. Recomandarea mea e sa iti bagi parolele mai ales cand esti conectat la retele publice. Dar nu faci tu asa ceva…, glumeam, ca ai bani de net ca orice om cu MacOS