WannaCry – cati bani a primit cel care a oprit atacul

WannaCry, cel mai devastator atac informatic al anului 2017, a fost oprit de catre un tanar de 22 de ani, care a fost recompensat cu o suma infima.

WannaCry este cel mai devastator atac informatic al acestui an, el afectand mii de companii din zeci de tari de pe intreaga planeta, inclusiv foarte multe spitale. Vinerea trecuta atacul informatic cunoscut sub denumirea WannaCry a oprit activitatea in zeci de spitale din Marea Britanie, dar a perturbat serios activitatea unui numar foarte mare de companii de pe glob.

WannaCry a avut la baza o vulnerabilitate descoperita de catre NSA in sistemul de operare Windows, virusul propagandu-se foarte rapid de la un calculator la altul folosind o vulnerabilitate a Windows SMB. Efectele atacului WannaCry putea fi mult mai mari decat cele inregistrate, daca un britanic de doar 22 de ani nu ar fi reusit sa-l opreasca, aparent fata sa isi dea seaman de ceea ce face.

Un cercetator in securitate informatica din Londra, cunoscut sub pseudonimul MalwareTech, a oprit atacul informatic WannaCry cu simpla inregistrare a unui domeniu web. Analizand codul sursa al virusului WannaCry, el a descoperit un domeniu care nu era inregistrat, iar inregistrarea sa a functionat ca o metoda de a opri propagarea virusului in alte calculatoare.

WannaCry – cati bani a primit cel care a oprit atacul

Facand acest lucru, aparent fara sa isi dea seama de impactul sau, omul care a oprit atacul WannaCry va fi recompensat cu suma de 10.000 de dolari in viitorul apropiat. Desi suma este una mica pentru un atac ce a infectat atat de multe calculatoare, omul care a oprit WannaCry sustine ca va dona intreaga suma in scopuri caritabile deoarece nu are nevoie de bani.

Din pacate, britanicul care a oprit WannaCry a realizat ca asemenea acte au si consecinte nedorite, adevarata sa identitate fiind publicata de catre presa, impreuna cu poze care ii arata chipul. Lucrurile au mers mai departe de atat din cauza importantei pe care a avut-o atacul WannaCry, astfel ca jurnalistii britanici au aparut inopinat si in fata casei sale.

“I don’t do what I do for money or fame. I’d rather give the money to people who need it. If you turn up at my house you’re crossed off the list of potential media outlets I will do an exclusive with. For the record I don’t ‘fear for my safety,’ I’m just unhappy with trying to help clear up Friday’s mess with the doorbell going constantly.”

WannaCry va ramane in istorie drept o dovada a faptului ca foarte multe institutii si companii sunt foarte vulnerabile in fata atacurilor informatice. Aici includem si Romania, unde WannaCry a afectat cel mai serios activitatea uzinelor Dacia, acestea fiind temporar inchise pentru ca virusul sa poata fi scos din sisteme.

WannaCry recompensa bani oprit