WhatsApp – Marea Problema a Popularitatii

WhatsApp are o mare problema din cauza popularitatii, companiile de securitate informatica fiind mereu in cautare de exploit-uri care sa compromita securitatea sa.

WhatsApp este cea mai populara retea de socializare de pe planeta, cu peste 1.3 miliarde de utilizatori din lumea intreaga, Facebook detinand compania care dezvolta aplicatia si platforma. WhatsApp este extrem de populara in aproape intreaga lume, insa aceasta popularitate genereaza si probleme destul de mari pentru compania care o detine, dar si cei care o folosesc zilnic pentru conversatii.

WhatsApp este in atentia multor companii de securitate infomatica, impreuna cu Telegram, iMessage, Signal, Facebook Messenger, Viber, sau chiar WeChat. Acestea cauta sa cumpere exploit-uri pentru toate aceste platforme, ele trebuind sa le permita sa intercepteze mesajele trimise de catre utilizatori, iar WhatsApp este in centrul acestui proces multumita numarului foarte mare de utilizatori din retea.

WhatsApp are o recompensa 500.000 de dolari stabilita de catre o companie numita Zerodium, aceasta fiind dispusa sa plateasca banii pentru un exploit necunoscut companiei dezvoltatoare. Acest exploit ar trebui sa le permita celor de la Zerodium sa intercepteze orice fel de comunicari facute prin intermediul aplicatiei WhatsApp de catre orice utilizatori, iar de aici vine si pretul foarte mare platit pentru exploit.

WhatsApp – marea problema a popularitatii platformei

whatsapp problema popularitate

WhatsApp trebuie sa fie exploatata cu o vulnerabilitate de tip zero-day, adica una care nu este cunoscuta de catre altcineva decat persoana care a descoperit-o. Asta ii asigura pe cei de la Zerodium de faptul ca indiferent cat ar incerca WhatsApp sa descopere vulnerabilitatea, nu ar avea cum sa o faca foarte usor pentru ca nu stie ce anume trebuie sa caute pentru a o putea inchide.

WhatsApp este o tinta extrem de importanta pentru ca este si foarte greu sa interceptezi mesajele publicate prin intermediul sau, iar de aceea Zerodium plateste atat de bine. Separat de vulnerabilitati pentru WhatsApp, compania plateste pana la 1.5 milioane de dolari pentru soulutii de untethered jailbreak, dar deocamdata nimeni nu a reusit sa incaseze vreun dolar de la compania americana pentru asemenea software.

“Zerodium pays premium bounties and rewards to security researchers to acquire their original and previously unreported zero-day research affecting major operating systems, software, and devices,” the company says. “While the majority of existing bug bounty programs accept almost any kind of vulnerabilities and PoCs but pay very low rewards, at Zerodium we focus on high-risk vulnerabilities with fully functional exploits, and we pay the highest rewards on the market.”

WhatsApp este folosita pentru a trimite zilnic miliarde de mesaje text, poze, sau culipuri video, totul prin intermediul serverelor celor de la Facebook, care mai au si platforma Messenger. Chiar daca Zerodium va cumpara vreun exploit pentru WhatsApp, noi nu vom afla prea curand, insa aplicatia are ocum destule vulnerabilitati care permit citirea mesajelor sau a altor informatii disponibile in aplicatie.

WhatsApp este in momentul de fata disponibila pentru descarcare gratuita pe platformele iOS si Android, cea din urma fiind si cea mai populara dintre toate cele pentru care exista acum suport.