Steve Woziak: Geniul Apple a venit la Bucuresti!

Steve Wozniak a fost in Romania, geniul Apple vorbind in conferinta Globala IAA despre primele zile ale companiei si noile tehnologii ale anului 2017.

Steve Wozniak, geniul companiei Apple, a venit la Bucuresti in cursul zilei de ieri si a fost prezent in cadrul conferintei globale IAA, care s-a desfasurat la Opera Romana. Cu ajutorul celor de la IAA am avut ocazia de a-l asculta pe omul care a creat produsele in baza carora a fost fondata compania Apple si care s-a asigurat ca ea a avut succes in anii anteriori vanzarii primului calculator personal facut in garajul familiei Jobs.

Steve Wozniak a discutat despre foarte multe domenii in cursul zilei de ieri, insa a oferit si cateva informatii interesante cu privire la inceputurile Apple, unele pe care nici macar eu nu le-am auzit de la el. Inainte de toate, va las in compania unui filmulet care prezinta momentul de intrare in scena a co-fondatorului Apple, pana si acest detaliu fiind coregrafiat de catre echipa sa.

Steve Wozniak a creat calculatorul personal

Steve Wozniak a creat unul dintre cele mai folosite produse electronice din lume, calculatorul personal, insa contrar povestilor, el a fost cel care l-a convins pe Steve Jobs intre in Computer Clubul care l-a motivat sa transforme produsul in ceva real. Steve Wozniak a afirmat ca el a fost omul care a conceput produsele Apple si a muncit la asamblarea lor si la dezvoltarea altora noi, in timp ce Steve Jobs a fost un bun antreprenor.

Steve Wozniak a creat calculatorul personal, a asamblat primele unitati vandute de Apple, iar Steve Jobs s-a ocupat de gasirea de fonduri si investitori, plus a clientilor. Practic, Steve Wozniak a dorit sa faca o separatie clara intre mitul “Steve Jobs inventatoru” si Steve Jobs antreprenorul, afirmand ca doar cea din urma afirmatie este adevarata, Steve Jobs neavand vreo contributie majora la inventarea calculatorului personal.

Dincolo de asta, Steve Wozniak a spus ca primele idei de a crea un calculator personal i-au venit in scoala primara si a fost nevoie de 10 ani de la idee la produs finit. Totul a pornit de la doi tineri fara bani, dar plini de speranta, Steve Jobs reusind sa-l convinga pe Mike Markkula sa investeasca in Apple, iar multumita lui a fost organizat totul si Apple a trecut de la o companie “de garaj” la o mica corporatie.

Steve Wozniak despre paradoxul actual al Apple

Steve Wozniak a afirmat ca atat timp cat a lucrat la produse pentru Apple s-a gandit cum sa le faca in asa fel incat sa fie accesibile pentru oameni. Desi el a avut de mult ideea de a face un calculator personal, s-a apucat sa il asambleze abia in momentul in care a putut sa creeze un produs care sa fie accesibil pentru el, si omul de rand, el neavand atunci relaxarea financiara din acest moment.

Steve Wozniak Apple

Mai mult decat atat, el a creat atunci un limbaj de programare simplu pentru primele calculatoare Apple, unul pentru care oricine putea face si jocuri. Steve Wozniak a creat un software pentru care putea fi create atat de usor programe, incat oricine o putea face, iar calculatoarele puteau fi chiar modificate usor, pana cand Steve Jobs si-a impus ideile cu privire la inchiderea completa a platformei Apple.

Marele paradox al acestor povesti sta in faptul ca Mac-urile Apple sunt astazi scumpe si accesibile unui numar mic de oameni in configuratiile care chiar pot fi folosite la ceva. Mai mult decat atat, platforma macOS este evitata de dezvoltatori pentru ca Mac-urile nu au hardware suficient de bun pentru a rula jocuri, visele lui Steve Wozniak fiind diluate in cateva decenii de evolutie ale companiei Apple.

Steve Wozniak a avut la co-fondarea Apple idei pentru primii 10 ani de produse ale companiei, el afirmand ca Steve Jobs nu intelegea tehnologia aproape deloc, dar stia cum sa o vanda foarte bine.

Steve Wozniak in anul 2017

Steve Wozniak a vorbit despre foarte multe in cadrul conferintei IAA, de la inteligenta artificiala la realitatea augmentata, securitatea datelor, criptomonede, sau masini electrice. In anul 2017 Steve Wozniak spune ca este cam acelasi om ca atunci cand a co-fondat Apple, dar fara griji financiare si mult mai interesate de tehnologiile noi, fata de atunci, incercand si acum sa faca produse ca si cum ar fi gandite pentru el.

Ca exemplu a dat robotelul pe care si l-a facut cu doar cativa zeci de dolari pentru a-i spala masina atunci cand ajunge acasa, sau masina Tesla pe care Elon Musk a gandit-o ca si cum ar fi doar pentru el. Steve Wozniak, la 67 de ani, este un om foarte dinamic, cu cuvintele pregatite pentru a raspunde la aproape orice fel de intrebare despre tehnologie care i-ar fi pusa de catre cineva.

Steve Wozniak nu a fost la fel de carismatic precum l-am vazut in alte prezentari, fara prea multe glume, dar cu raspunsuri inteligente si potrivite pentru intrebarile oricui. Steve Wozniak ramane in 2017 una dintre cele mai sclipitoare minti ale lumii in care traim, ramane apropiat de Apple, care ii va trimite un iPhone X pentru a-l testa, insa ceea ce a creat el acum cateva decenii impreuna cu Steve Jobs a evoluat pana in punctul in care este de nerecunoscut.

Le multumesc din nou celor de la IAA pentru aceasta ocazie si sper sa nu fie totusi chiar ultima in care oameni atat de importanti ajung la Bucuresti.