Apple e Acuzata ca si-a Mutat Afacerile Europene intr-un Paradis Fiscal

Apple este acuzata ca si-a mutat afacerile europene intr-un paradis fiscal pentru a plati impozite cat mai mici pentru banii pe care ii face pe continent.

Apple este acuzata de catre un celebru ziar american ca si-a mutat afacerile europene intr-un paradis fiscal numit insula Jersey, acolo incasarile sale si profitul beneficii de lipsa taxarii, sau a uneia foarte mici. Compania Apple ar fi inceput procesul de mutare a afacerilor europene pe aceasta insula inca de acum 3 ani, cand UE a initiat investigatia care avea sa se finalizeze cu o amenda de 13 miliarde de euro.

“With help from law firms that specialize in offshore tax shelters, the company canvassed multiple jurisdictions before settling on the small island of Jersey, which typically does not tax corporate income. Apple decided that its new offshore tax structure should use Appleby’s office in Jersey, which is one of the Channel Islands and has strong links to the British banking system. Jersey makes its own laws and is not subject to most European Union legislation, making it a popular tax haven.”

Apple a mutat in aceasta insula doua dintre subsidiarele sale care coordoneaza afacerile europene, una dintre ele ramanand in Irlanda, dar se pare ca majoritatea banilor trec prin insula. Schimbarea a fost facuta de catre compania Apple pentru a evita plata impozitelor pentru incasari si profit in Irlanda si implicit catre Uniunea Europeana, americanii gasind o “portita legala” pentru a-si pastra banii in conturi.

Apple a raspuns acestor acuzatii cu un comunicat de presa foarte lung in care ofera unele explicatii cu privire la acuzatiile facute de catre presa americana, dar putina lume este convinsa. Apple sustine in continuare ca este compania care plateste cele mai mari taxe pentru incasarile si profitul pe care le are, iar asta in baza vanzarilor foarte bune pe care le inregistreaza in raport cu alte companii de pe planeta.

“Apple believes every company has a responsibility to pay its taxes, and as the largest taxpayer in the world, Apple pays every dollar it owes in every country around the world. We’re proud of the economic contributions we make to the countries and communities where we do business.”

Apple are un singur scop, sa faca profit si sa plateasca taxe cat mai mici, asa ca indiferent cate explicatii ar da, este foarte clar ca se foloseste de diverse portite legale pentru a plati cat mai putin. Apple nu va plati prea curand nici amenda de 13 miliarde de dolari pe care Uniunea Europeana o cere, avocatii sai lucrand deja din greu pentru a se impotrivi acestei plati, un apel fiind deja facut la institutiile de justitie din Europa.

Apple Mutat Afaceri Europene Paradis Fiscal