GrayKey: Cutia care SPARGE orice iPhone al Apple

GrayKey este un dispozitiv electronic special care poate fi folosit pentru a sparge orice iPhone al companiei Apple, iata cum reuseste si cine il poate folosi.

GrayKey Cutia SPARGE iPhone Apple

GrayKey este dispozitivul electronic folosit de catre companii de securitate informatica, agentii guvernamentale, politie, etc, pentru a sparge orice iPhone al companiei Apple, care e protejat cu un cod de acces. GrayKey este o cutie de dimensiuni mici pe care o companie numita GrayShift a creat-o special pentru agentiile guvernamentale si unitatile de politie care au nevoie sa sparga rapid orice iPhone atunci cand intra in posesia sa.

GrayKey are doua cabluri Lightning care permit conectarea a doua telefoane iPhone, un software special fiind instalat in ele pentru a permite un atac de tip brute force in vederea aflarii codului de acces in telefon. Practic, GrayKey face un fel de jailbreak pe telefon, instaleaza un software special si se apuca de ghicit coduri de acces, fara a declansa mecanismul de siguranta al iOS care blocheaza telefoanele iPhone dupa cateva introduceri gresite ale codului.

GrayKey poate sparge orice iPhone pe orice versiune a iOS, inclusiv cele mai noi, iar dupa ce telefonul este spart, datele necriptate sunt copiate automat in dispozitiv pentru a fi accesate de pe un calculator. Spargerea unui cod de acces de 4 cifre poate dura pana la cateva ore cu GrayKey, insa in cazul unuia mai complex, de 6 cifre, poate dura si cateva zile, deci cu cat sunt mai multe cifre in codul de acces, cu atat dureaza mai mult totul.

GrayKey Cutia SPARGE iPhone Apple 1

GrayKey – cutia care sparge orice iPhone al Apple

GrayKey a fost gandita in doua versiuni, una care costa doar 15.000 de dolari, functioneaza cu o conexiune de internet si poate fi utiizata doar in anumite locatii, plus una de 30.000, care functioneaza fara internet si de oriunde. Pretul pentru o asemenea cutie este mare, chiar si pentru americani, asa ca nu foarte multe dispozitive GrayKey au fost vandute, dar exista cu siguranta cateva unitati la FBI, CIA, NSA, si alte agentii de 3 litere.

GrayKey Cutia SPARGE iPhone Apple 2

GrayKey are dimensiuni de 10 x 10 x 5 cm, deci este suficient de mica pentru a fi purtata in buzunar de catre criminalisti, asa ca ei pot face deblocarea telefoanelor iPhone chiar si la locul comiterii unei infractiuni. Problema, conform unora, este ca aceste dispozitive GrayKey ar putea fi furate la fel de usor de catre persoane rau intentionate, insa e greu de spus daca vreun criminalist a ramas vreodata fara vreun dispozitiv atat de scump.

“The exact length of time varies, taking about two hours in the observations of our source. It can take up to three days or longer for six-digit passcodes, according to Grayshift documents, and the time needed for longer passphrases is not mentioned. Even disabled phones can be unlocked. The offline model does require token-based two-factor authentication as a replacement for geofencing for ensuring security.”

GrayKey este primul dispozitiv de acest gen care functioneaza si este prezentat pentru lumea intreaga ca o solutie clara pentru spargerea oricarui tip de iPhone, pe orice versiune a iOS. Nu se stie daca in iOS 11.3 Apple a reusi sa blocheze vulnerabilitatile exploatate de catre GrayKey, insa nu i-ar fi greu sa cumpere un dispozitiv pentru a-i analiza software-ul si a bloca imediat orice fel de exploit-uri folosite de catre el.