Prima Pagina Apple Apple se OBLIGA sa Adopte USB-C pentru iPhone si iPad

Apple se OBLIGA sa Adopte USB-C pentru iPhone si iPad

Apple iPhone USB-C

Apple va adopta USB-C pentru incarcarea iPhone si iPad, compania americana fiind de acord sa faca aceasta tranzitie majora de la Lightning catre o solutie unica pentru incarcarea terminalelor mobile. Apple a refuzat ani de-a randul sa foloseasca tehnologiile standard pentru incarcare si transfer de date pentru iPhone si iPad, dar lucrurile se schimba.

Comisia Europeana a reusit sa convinga producatorii de telefoane Apple, Google, Lenovo, LG Electronics, Motorola Mobility, Samsung si Sony Mobile sa semneze un memorandum important. Conform documentului, toate aceste companii se obliga ca pana in 2021 sa implementeze tehnologia USB-C pentru incarcarea si transferul de date din telefoane.

Unii dintre producatori folosesc deja USB-C pentru acest lucru, insa Apple nu o face, desi permite incarcarea rapida pentru iPhone 8, iphone 8 Plus si iPhone X cu un incarcator de Mac si un cablu special. Pana in 2021 compania Apple ar trebui sa implementeze un port USB-C in iPhone si iPad, iar asta pentru ca a oferi un simplu adaptor nu mai e suficient.

Comisia Europeana vrea ca toate telefoanele sa aiba USB-C astfel incat sa poata fi incarcate cu orice fel de incarcator, si sa permita folosirea oricarui cablu pentru transfer de date. Comisia Europeana vrea un standard universal pentru toate telefoanele, astfel incat utilizatorii sa nu mai fie obligati sa cumpere accesorii separate pentru fiecare model de telefon in parte.

 • iullian

  Era timpul sa se decidă renunțarea la acest cablu.

 • Oribil

  Oribila schimbarea asta , de asta cumpar produsele apple , pentru ca vreau sa am o alegere diferita , din toate punctele de verede !

 • Oribil

  Vedere …

 • Gruia

  Păcat, mie imi place cablu Apple.

 • EMP83

  Pai și usb c ce are? Eu am iphone și sincer ma bucur ca Apple face schimbarea asta.

 • Bogdan

  Nu m ar mira sa lase lightning in telefon si sa includa un adaptor usb c -lightning in cutie

 • Bk85

  , zici ca esti Srb!
  Cu asta am zis tot..

 • Bogdanel

  O veste bună

 • Viorel Predatorul

  Foarte bine!

 • Merlin

  Excelenta veste! Nu mai stau cu maldarul de cabluri, adaptoare, samd! Dar totusi vorbim de 2021, asa ca mai avem de tras!

 • Merlin

  Hait, adica cu USB-C, lighting, samd? Asta nu e alegere, ci doar bani pe accesorii!

 • Dan Mihai

  2021? Lol, pai mai e o grămada de timp pana atunci, așa ca nu va bucurați. Totuși, e o mișcare in direcția cea buna.

 • Silviu Stoianoff

  sincer USB-C in formatul care este acum mi se pare foarte fragil , daca nu esti atent cum bagi mufa ai sanse mari sa rupi aceea placuta mica care se afla in telefon. cred ca nimeni nu a facut astfel de teste cand te grabesti sa bagi un cablu in telefon !

 • Ilav

  esti cu capul!! …USB-C este viitorul rablo

 • icetkk

  Adevărul ăsta este!
  Designul mufelor Lightning (și “mamă” și “tată”) este absolut genial. Și dacă se rupe (rar și cu greu) mufa în telefon, nu-ți trebuie altceva decât un alt cablu, portul din telefon nepățind nimic.
  Pe lângă asta, când intră praf și scame în port, îl poți curăța FOARTE ușor cu o scobitoare, fără teama că ai putea rupe ceva.
  Apropo, dacă are cineva probleme cu încărcarea iPhone-ului, este foarte comun ca un dop de scame să nu permită mufei să intre până la capăt. Curățarea portului Lightning rezolvă problema, cantitatea de mizerie adunată acolo fiind surprinzătoare de multe ori.

  P.S. Când spun că designul mufei este genial, NU MĂ REFER la cablu, în sine, sau la calitatea materialului izolator.

 • ibadea

  bine spus, este un cablu genial care nu iti ofera dureri de cap indiferent ce ai face. acum sunt deacord si cu Comisia Europeana, dar problema se pune ce se va intampla peste 2-3 ani cand un nou format va fi disponibil, sa zicem USB type D, mai mic si mai eficient, nu va fi aceeasi problema? unii cu C si unii cu D.

 • icetkk

  Nu ai cum opri evoluția standardelor, dar sunt de acord cu tine.
  Mie mi se pare atât de bun conectorul Lightning încât eu l-aș vedea universalizat. Ar putea fi un standard, dar ăsta e doar un vis.

  E nteresant de văzut cum se va adapta Apple la USB-C, căci au tendința de a nu se conforma cu un standard dacă standardul nu este destul de bun pentru ei.
  Când toți se întreceau să adopte micro-USB, Apple a investit în dezvoltarea unui conector MULT mai evoluat, dar proprietar.
  În cazul de față nu știu cum va merge “mainstream-ul”, dar sunt două cazuri:

  1. Apple se implică activ, până în 2022, în dezvoltarea unui nou standard mult mai inteligent. Puțin probabil.

  2. Apple va lucra intens în dezvoltarea unui port USB-C, pe care să-l pună pe device-urile lor. Un port care să aibă lamela conectoare retractabilă sau un soi de suport magnetic, care să tragă în poziție corectă mufa in aparat. Cred că asta e cel mai probabil.

  Ceva inteligent vor face, căci nu cred că vor implementa un conector mai prost și mai neevoluat decât cel pe care l-au implementat acum 6 (!!!) ani.

 • Silviu Stoianoff

  ti se pare genial felul cum este creeat USB -C ? sincer pana acum de 2 ori m-am infipt gresit in samsung pentru ca am vrut sa-l bag repede la incarcat! si nu intra din prima.. in schimb la iPhone .. nu prea ai cum sa dai gres! intra instant fara sa se impiedice!

 • ibadea

  m-am referit la cablul lightning si sper sa nu renunte la el prea curand

 • Cu privire la comentariul tau de la articolul pentru Facebook. Cred ca stii si singur de ce eu nu sustin serviciile promovate de tine si nici nu le voi promova, pentru ca nici nu le folosesc.
  Stii prea bine ce impact au si stii prea bine ca daca maine ti-ar cere tot internetul sa platesti cate un abonament pentru fiecare bucatica de informatie accesata, nu ai face-o, dar o sustii indirect prin nefolosirea serviciilor alora.

 • icetkk

  Eu nu promovez nimic, e foarte mult spus “promovat”.
  Tot ce am făcut a fost să ofer ajutor unui “frate” din comunitatea asta, așa cum fac de câte ori văd că cineva se lovește de o problemă la care eu cunosc o rezolvare.

  Știu că tu nu susții serviciile ăstea, dar nu știam că ești atât de împotriva lor încât să recurgi la a-mi șterge comentariul.

  Nu e o problemă, mă conformez, căci ești “la tine acasă”, iar mie-mi place să te vizitez. Casa ta, regulile tale.