Telekom: Compromisul Clientilor pentru Internetul Nelimitat

Telekom ofera internet nelimitat pentru clientii din Romania, insa aparent aceasta oferta vine si cu un compromis pe care ei trebuie sa il faca pentru a beneficia de ea.

Telekom Compromis Clienti Internet Nelimitat

Telekom are inca de anul trecut o oferta care le permite clientilor sa beneficieze de internet nelimitat atunci cand contracteaza anumite abonamente de telefonie mobila, oferta fiind valabila si la cartele din 2018. Totusi, conform celor de la Ziarul Financiar, pentru a beneficia de aceasta oferta, clientii Telekom au traficul monitorizat de catre operator, acesta si Ericsson vazand toate datele privind website-urile accesate de catre clienti cand navigheaza pe internet.

Telekom si Ericsson trebuie sa aiba acces la datele privind navigarea web a utilizatorilor pentru ca traficul sa nu fie contorizat de din abonamentele acestora, iar aici se face probabil departajarea. Se pare ca vizualizarea de clipuri video pe internet este deasemenea nelimitata la Telekom, insa la o rezolutie mica, presupun ca 720p, iar pentru abonamentele acestea se pare ca nici internetul consumat pentru apeluri video/audio nu este gratuit.

Telekom – compromisul clientilor pentru internetul nelimitat

Telekom ar trebui sa monitorizeze tot traficul facut de catre clientii care beneficiaza de aceste oferte de internet nelimitat pentru a putea imparti traficul si a nu contoriza o parte din el, deci tot ceea ce fac utilizatorii este analizat de operator si Ericsson. Ca sa fiu sincer, n-as putea spune cati dintre clientii Telekom stiu aceste detalii privind traficul care trebuie monitorizat, insa cred ca numarul celor care au habar ce se intampla este destul de mic.

“Pentru că traficul video este totuşi limitat din punctul de vedere al rezoluţiei video pentru a nu încărca excesiv reţeaua, utilizatorii trebuie să fie de acord ca atât Telekom, cât şi furnizorul de echipamente şi servicii Ericsson să aibă acces la datele privind site-urile accesate. Telekom şi Ericsson trebuie să „vadă” ce site-uri accesează clientul pentru ca traficul să nu fie contorizat. De asemenea, traficul de date realizat de clienţi pentru a efectua apeluri prin intermediul unor aplicaţii precum WhatsApp nu este inclus.”

Telekom, in ciuda necesitatii monitorizarii traficului de internet al utilizatorilor, are totusi o oferta foarte buna pentru cei care vor sa stea tot timpul pe internet fara sa aiba vreo limita pentru majoritatea lucrurilor facute. Nu cred ca vor fi foarte multi cei care vor fi suparati din cauza faptului ca trebuie sa aiba traficul analizat si impartit de catre Telekom pentru a putea beneficia de aceasta oferta, asa ca, per total, ideea ar putea da nastere unor oferte mai bune si din partea concurentei.