Retelele 5G: Guvernul ar putea Porni Licitatiile mai Devreme

Guvernul ar putea porni mai devreme licitatiile pentru spectrul dedicat retelelor 5G din Romania, sumele urmand a contribui la reducerea deficitului bugetar.

Retelele 5G Guvernul Porni Licitatiile Devreme

Retelele 5G sunt destul de departe de a fi lansate in Romania, insa guvernul tarii noastre ia in calcul o posibila licitare a spectrului chiar in 2018, totul in functie de nevoia de a corecta deficitul bugetar. Dupa rectivitarea bugetara din prima parte a anului, Ministerul Finantelor publice va analiza oportunitatea licitarii spectrului pentru viitoarele retele 5G in ideea de a tine deficitul bugetar la o valoare mica.

Din licitarea spectrului pentru retele 5G si vanzarea unei parti a rezervelor de apa grea, Romania vrea sa adune la bugetul de stat 2.3 miliarde de LEI pentru a nu depasi un deficit bugetar de 3%. Deocamdata se analizeaza evolutia bugetului pana la sfarsitul anului si ce fel de deficit ar putea exista pana in 2019, iar daca prognoza va impune asta, atunci licitatiile pentru spectrul 5G va incepe in 2018.

Retelele 5G: guvernul ar putea porni licitatiile mai devreme

Nu se stie cat spera guvernul Romaniei sa obtina din licitare spectrului 5G, insa avand in vedere importanta foarte mare pe care o au viitoarele retele de acest gen, sumele trebuie sa fie mari. In Romania s-au anuntat deja primele retele 5G, s-au facut primele teste 5G, iar Orange, Telekom si Vodafone au anuntate investitii pentru a implementa aceasta tehnologie undeva prin 2020.

“Conform corespondenţei cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi a celei cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la elaborarea Legii bugetului de stat nr. 2/2018, au fost incluse venituri bugetare în valoare de 2,3 miliarde lei din încheierea licitaţiei privind benzile de frecvenţă 5G şi vânzarea de apă grea din rezerva statului.”

Pana atunci, operatorii vor trebui sa se lupte pentru a obtine cel mai bun spectru pentru a-si crea retelele 5G in tara noastra, iar guvernul vrea sa obtina sume mari de pe urma interesului pentru viitorul telefoniei mobile. Ca sa fiu sincer, cred ca inca suntem la foarte multi ani distanta de adoptarea la scara larga a retelelor 5G, insa cand vor veni vor fi atat de scumpe incat vor tine multa lume la distanta.