ATENTIE: Google, Microsoft si Intel Anunta NOI Vulnerabilitati ale Procesoarelor

Google, Microsoft si Intel au anuntat astazi noi vulnerabilitati pentru procesoarele folosite un miliarde de calculatoare de pe intreaga planeta.

Google Microsoft Intel NOI Vulnerabilitati Procesoare

Google, Microsoft si Intel au confirmat in cursul noptii trecute noi vulnerabilitati foarte periculoase pentru procesoarele celei din urma, ele avand legatura cu Meltdown si Spectre, vulnerabilitatile anuntate la inceputul anului. Aceasta ar fi cea de-a patra versiune a vulnerabilitatilor similare cu cele Meltdown si Spectre, companiile Google, Microsoft si Intel spunand ca ele pun datele utilizatorilor in pericol, dar si ca exista metode e a le rezolva.

Google, Microsoft si Intel sustin ca metoda de exploatare a acestor vulnerabilitati seamana foarte mult cu cea a vulnerabilitatilor anuntate in ianuarie, insa unele patch-uri aplicate in ianuarie oferain continuare protectie. Browserele de internet care au avut patch-uri aplicate pentru Meltdown si Spectre sunt protejate in continuare, conform Google, Microsoft si Intel, insa urmeaza alte actualizari care vor fi problematice pentru foarte multa lume.

Google, Microsoft si Intel au anuntat ca urmeaza sa fie lansate noi patch-uri pentru Windows, macOS, Chrome OS, Linux, etc, iar acestea vor afecta si mai mult performantele procesoarelor Intel si AMD. Patch-urile lansate anterior de catre Apple, Google, Microsoft si Intel pentru procesoare au redus performantele acestora pentru a oferi protectie, iar noile patch-uri vor avea exact efect pentru calculatoarele oamenilor.

ATENTIE: Google, Microsoft si Intel Anunta NOI Vulnerabilitati ale Procesoarelor

Intel a livrat deja catre Apple, Google, Microsoft si alti producatori versiuni beta ale patch-urilor pentru procesoarele sale, iar in urmatoarele saptamani acestea ar trebui sa fie lansate public, daca sunt suficient de stabile. Teoretic, majoritatea oamenilor n-ar trebui sa sufere probleme cu performantele procesoarelor in urma aplicarii acestor patch-uri, insa desigur ca absolut nimeni nu poate garanta acest lucru, asa ca trebuie sa va asteptati la asta.

Intel spune ca impactul asupra performantelor ar trebui sa fie situat intre 2% si 8% pentru unele calculatoare, asa ca e posibil ca in unele situatii sa resimtiti o diferenta destul de mare in ceea ce faceti. Din pacate cei de la Intel nu prea au solutii pentru a rezolva vulnerabilitatile fara ca ele sa aiba un impact asupra performantelor procesoarelor, iar Apple, Google si Microsoft fac tot ce pot pentru ca impactul sa fie unul foarte redus.

“Starting in January, most leading browser providers deployed mitigations for Variant 1 in their managed runtimes – mitigations that substantially increase the difficulty of exploiting side channels in a web browser. These mitigations are also applicable to Variant 4 and available for consumers to use today. If enabled, we’ve observed a performance impact of approximately 2-8 percent based on overall scores for benchmarks like SYSmark 2014 SE and SPEC integer rate on client 1 and server 2 test systems.”

Google, Microsoft si Intel colaboreaza indeaproape cu Apple si alti producatori de calculatoare pentru a securiza sistemele de operare impotriva vulnerabilitatilor descoperite in mod constant in procesoarele Intel. In ultimele luni au fost anuntate 4 vulnerabilitati majore pentru procesoarele Intel, plus altele minore, insa e foarte posibil ca numarul acestora sa creasca in urmatoarlee luni, pe masura ce expertii in securitate informatica se uita tot ma atent la produse.

1 COMENTARIU