Telekom: AMENDA URIASA pentru Indisponibilitatea Retelei

Telekom a primit o amenda uriasa de la ANCOM din cauza indisponibilitatii retelei de telefonie mobila in Romania in luna martie, problema fiind una foarte grava.

Telekom AMENDA URIASA Indisponibilitatea Retelei

Telekom a fost amendata de catre ANCOM, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, cu o suma uriasa pentru indisponibilitatea retelei sale de telefonie mobila in luna martie a acestui an. In realitate vorbim despre cel mai grav incident de securitate care a afectat o retea de telefonie mobila din Romania, cei de la Telekom avand reteaua indisponibila timp de cateva ore pe 5 martie, desi area obligatia de a nu avea o perioada de nefunctionare mai lunga de 35 de minute in 6 luni.

Telekom a primit doua amenzi in valoare totala de 1.1 milioane de LEI in urma acestui incident grav de securitate, cei de la ANCOM aplicand amenda in urma analizarii documentelor interne trimise de catre operatorul telecom. ANCOM a considerat ca problemele celor de la Telekom au impiedicat folosirea serviciilor de telefonie mobila si internet pentru o perioada mai lunga de timp decat obligatia contractuala a operatorului, el neavand nici loguri pentru ultimele 6 luni de functionare.

Telekom: AMENDA URIASA pentru Indisponibilitatea Retelei

Telekom a fost amendata cu suma de 600.000 de LEI pentru faptul ca reteaua sa a fost indisponibila pentru mai mult de 35 de minute in ultimele 6 luni, incalcand obligatia contractuala de functionare. Mai mult decat atat, Telekom avea obligatia de a tine si loguri timp de 6 luni pentru a demonstra ca reteaua sa nu a fost indisponibila pentru mai mult de 35 de minute, insa nu le-a avut, asa ca ANCOM a decis sa-i aplice o amenda de 500.000 de LEI pentru aceasta incalcare.

„Analiza documentelor transmise de către Telekom Mobile cu privire la incidentul de securitate care i-a afectat reţeaua în luna martie a acestui an a arătat că au fost încălcări grave ale condiţiilor de disponibilitate ale serviciilor furnizate către utilizatori. A fost cel mai grav incident înregistrat pe piața comunicațiilor electronice din România, prin urmare am aplicat acestui furnizor două amenzi în valoare totală de 1.100.000 de lei.”

Telekom si-a cerut atunci scuze in fata clientilor pentru problemele pe care le-a avut reteaua sa, insa cei de la ANCOM dau de inteles ca problema ar fi una mult mai grava, care a afectat integritatea retelei de telefonie mobila. Detalii suplimentare privind acest incident nu exista in momentul de fata, asa ca ramane sa vedem daca Telekom va mai comenta in vreun fel aceasta situatie, amenda fiind oricum una nesemnificativa pentru o companie cu venituri de peste 1 miliard de euro anual.

„ANCOM a sancţionat Telekom Romania Mobile Communications cu două amenzi în cuantum de 1.100.000 de lei pentru nerespectarea obligației prevăzute în Licența de utilizare a frecvențelor radio deținută de a se asigura ca indisponibilitatea rețelei este mai mică de 35 de minute pentru o perioadă de 6 luni și, respectiv, nerespectarea obligației de a păstra log-urile de rețea înregistrate la nivelul de granularitate din Licență.

Conform obligațiilor asumate prin licența de utilizare a frecvențelor radio, furnizorul trebuie să se asigure că indisponibilitatea rețelei nu depășește 35 de minute pe o perioadă de 6 luni. Pentru că indisponibilitatea rețelei a avut consecințe grave, afectându-le utilizatorilor posibilitatea de a realiza convorbiri, de a accesa serviciile de poștă electronică, de a accesa serviciile de supraveghere de la distanță a persoanelor sau de a telecomanda dispozitive de siguranță/protecție, Telekom Mobile a primit o amendă în valoare de 600.000 de lei.

O altă obligație prevăzută în Licență prevede ca furnizorul să păstreze log-urile de rețea înregistrate pentru o perioadă de 6 luni. Aceste instrumente sunt folosite pentru a putea demonstra Autorității disponibilitatea rețelei conform cerințelor impuse. Furnizorul nu a putut îndeplini cererea ANCOM de a transmite log-urile de rețea înregistrate pentru ultimele 6 luni la nivelul de granularitate din Licență, îngreunând astfel analiza efectuată pentru a determina gradul real de indisponibilitate a rețelei Telekom Mobile în data de 05.03.2018. Pentru această abatere, Autoritatea a aplicat o amendă în valoare de 500.000 de lei.”

Articolul precedenteMAG: Laptop-urile au Reduceri de 5500 LEI de Stock Busters
Articolul următoriOS 12: Schimbarea MAJORA CONFIRMATA de Apple
Pasionat de tehnologie, sport si calatorii. Bun cunoscator al sistemului de operare iOS, iubitor de produse Apple, si specializat in rezolvarea diverselor probleme care sunt raportate de catre cititori. Co-fondator al iDevice.ro din pasiunea pentru terminale mobile, si tehnologie, actual editor sef, si dornic oricand de a avea parte de provocari noi in materie de tehnologie. Bun cunoscator al limbii engleze, si dornic sa descopere cele mai noi "secrete" ale gadget-urilor care ne fac viata de zi cu zi mai buna.