5G: Standardul a fost ADOPTAT, Urmeaza Lansarea Retelelor

Standardul pentru retelele 5G de noua generatie a fost adoptat astazi de catre 3GPP, astfel ca acum urmeaza doar ca operatorii de telefonie mobila sa anunte cand le vor lansa.

5G Standard ADOPTAT Lansarea Retelelor

5G este standardul care va sta la baza viitoarelor retele de telefonie mobila de ultima generatie, iar astazi organizatia 3GPP a anuntat ca un standard unic a fost adoptat. 3GPP este organizatia din care fac parte companiile care stabilesc standardele GSM pentru intreaga industrie, iar incepand de astazi exista si unul pentru 5G care va permite lansarea de retele interoperabile.

5G a devenit o realitate de astazi, deoarece in baza acestui standard unic orice operator de telefonie mobila poate sa inceapa sa amplaseze turnuri GSM pentru a crea retele de acest gen. Multi operatori telecom si-au anuntat in trecut intentiile de a lansa retele 5G, insa abia acum vor incepe sa investeasca masiv in ele, din moment ce standardul oficial a fost adoptat.

5G: Standardul a fost ADOPTAT, Urmeaza Lansarea Retelelor

Desi standardul 5G a fost adoptat, primele retele de telefonie mobile bazate pe aceasta tehnologie sunt asteptate abia undeva prin 2020, cel putin in Romania si alte tari din Uniunea Europeana. In Germania exista zone acoperite cu retele 5G, iar alte tari vor avea deasemenea parte de un tratament similar din partea operatorilor telecom, dar crearea acestor retele nu va fi simpla, sau rapida.

“Now, the whole industry is taking the final sprint towards 5G commercialization. Two years ago, 5G was seen as a vision or even just a hype — with the closing of Rel-15, 3GPP has made 5G a reality within a very short time. The outcome is an amazing set of standards that will not only provide higher data rates and bandwidth to end customers but which is open and flexible enough to satisfy the communication needs of different industries — 5G will be the integration platform for heterogeneous businesses.”

In Romania avem retele 5G anuntate de catre Orange, Vodafone, Telekom si Digi Mobil, fiecare operator telecom din tara urmand a lansa cate o retea, sau cel putin cu asta se lauda. Desigur ca nimeni nu stie care va fi primul operator ce va oferi o retea 5G, insa din moment ce nici nu exista telefoane cu suport pentru ele, n-ar trebui sa ne entuziasmam prea tare.

5 COMENTARII

  1. sa inteleg ca asta era problema Telekom nu are semnal de la 2g pana la 4g, vor sa treaca direct la 5G. Stati sa vedeti a doua bubuiala cu amenda de pomeneala de la ANCOM, tocmai ce le-a facut un prieten bucata pe faza cu semnalul de foarte proasta calitate in anumite zone ale tarii. :))))

  2. sa inteleg ca asta era problema Telekom nu are semnal de la 2g pana la 4g, vor sa treaca direct la 5G. Stati sa vedeti a doua bubuiala cu amenda de pomeneala de la ANCOM, tocmai ce le-a facut un prieten bucata pe faza cu semnalul de foarte proasta calitate in anumite zone ale tarii. :))))

  3. Trebuiau sa mai facă ceva sa crească vânzările noilor smartphoane ! Deși pentru mine 4G cu semnal bun merge impecabil ! Doar ca dezvoltare este buna, poate o sa aibă și alte întrebuințări !

  4. 5G nu va insemna doar net de viteza si convorbiri de calitate, este adusa in discutie folosirea telefoanelor fara a mai fi nevoie de SIM (in genul la verizon sau cum era zapp o data) si multe alte facilitati atat noua ca utilizatori dar mai multe se vor oferi celor de la SRI, SIE, 2 si-un sfert si etc prin STS. Toate astea pentru a fi noi mai “in siguranta”

  5. Asta înseamnă și trafic mai mare de date, implicit o sa avem nevoie de abonamente cu mult internet inclus ceea ce implica cred și un cost mai mare