Android poate fi SPART prin Transformarea Telefonului in Sonar

Android poate fi spart destul de usor prin simpla transformare a unui telefon intr-un sonar, iar clipul video de mai jos demonstreaza foarte clar cat de eficienta e tehnica.

Android SPART Telefon Sonar

Android poate avea o serioasa problema pentru cei care folosesc tipare pentru deblocare in locul codurilor de acces, iar asta pentru ca un nou hack ne arata cat de usor pot fi acestea interceptate de catre hackeri. Mai exact, o noua tehnica numita SonarSnoop poate transforma un telefon obisnuit intr-un sonar pentru a interpreta miscarile pe care un utilizator le face pe ecran, iar in cazul Android poate fi detectat inclusiv tiparul special pentru deblocare.

Android este vulnerabil aici pentru ca permite folosirea de tipare pentru deblocarea telefoanelor, iar microfoanele si difuzoarele acestora pot fi folosite pentru a interpreta cum ne miscam degetele pe ecran. Ele pot fi folosite si in multe alte scopuri, aparent inclusiv pentru a detecta ceea ce scriem cand avem telefonul plasat langa o coala de hartie, iar deocamdata metoda a fost demonstrata doar pentru telefoanele Android, iar in iPhone e greu de spus daca poate fi reprodusa.

Android poate fi SPART prin Transformarea Telefonului in Sonar

Android a fost folosit de catre un grup de cercetatori pentru a demonstra aceasta tehnica de a sparge telefoanele pentru ca acest sistem de operare permite folosirea microfoanelor si difuzoarelor pentru a prelua datele si a le analiza. O aplicatie speciala este folosita in Android pentru a prelua informatii privind miscarile pe care utilizatorii le fac in preajma unui smartphone, iar tehnica in sine poate fi folosita pentru a spiona extrem de multa lume care detine un telefon inteligent.

“Academics from universities in Sweden and the UK have come up with a new technique that turns a smartphone’s built-in speaker and microphone into a crude sonar system to steal phone unlock patterns from Android devices. The technique consists of using a malicious app on the device to emit sound waves from the phone’s speakers at frequencies inaudible to the human ear –between 18kHz and 20kHz.”

Android nu are vreo masura de protectie impotriva unui asemenea sistem, iar asta pentru ca utilizatorii trebuie sa instaleze manual aplicatia care poate prelua aceste date, si trebuie sa-i ofere acces la microfon si difuzor. In cazul iPhone si iOS e putin probabil ca analizarea a tot ceea ce se intampla in jurul utilizatorilor sa poata fi analizat atat de usor precum in cazul Android, insa desigur ca totul depinde de modul in care Apple verifica aplicatiile publicate in App Store.