RO-ALERT: Sistemul de AVERTIZARE LANSAT in Romania

RO-ALERT este sistemul de avertizare pentru situatii de urgenta dezvoltat de catre IGSU si MAI in Romania, el fiind lansat azi in mod oficail, impreuna cu aplicatii dedicate.

ro-alert avertizare romania

RO-ALERT este un sistem de avertizare si alarmare a populatiei in cazul situatiilor de urgenta, el fiind dezvoltat de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din Romania, si lansat astazi. Conform celor de la IGSU, RO-ALRT a fost dezvoltat de catre Ministerul Afacerilor Interne, este controlat de catre inspectorat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si are menirea de a avertiza lumea in legatura cu fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

RO-ALERT a fost lansat astazi in mod oficial dupa multe luni de testari, impreuna cu un website numit ro-alert.ro, plus doua aplicatii speciale pentru iPhone si Android, ambele avand menirea de a ne avertiza in situatii de urgenta. RO-ALERT foloseste mesaje de avertizare de tip Cell Broadcast pentru a trimite alerte catre populatia din Romania, acestea fiind primite in mod automat pe anumite telefoane care au cartela Digi, Orange, Vodafone, sau Telekom.

RO-ALERT: Sistemul de AVERTIZARE LANSAT in Romania

RO-ALERT va trimite prin acest sistem un set de mesaje speciale care emit si o alerta separata de cea a unui mesaj obisnuit, sunetul fiind rulat automat pana cand avertizarea este vizualizata. RO-ALERT a fost testat pana cum de catre IGSU doar in Bucuresti, insa in perioada 17 – 27 septembrie urmeaza sa fie testat inclusiv la nivel national, atat prin mesajele de tip Cell Broadcast, cat si prin aplicatiile iPhone, sau Android, si probabil prin mesaje SMS.

“Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei plus devine foarte deranjant, pentru că (…) sunetul pe care îl dă acest sistem (…) nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet. Mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav. Nu ne trebuie niciun număr de telefon. Noi nu accesăm datele personale ale persoanei. Când ai activat telefonul (…) pentru a primi mesajele, care sunt ca nişte mesaje radio care intră în telefon, telefonul le sesizează şi le afişează, singura corelare este faptul că eşti în zona în care se transmite mesajul.”

RO-ALERT nu este compatibil deocamdata cu telefoanele iPhone, fiind necesara o actualizare din partea companiei Apple pentru a implementa suport de tip Cell Broadcast si pentru Romania. Pana atunci, puteti instala in telefoanele voastre aplicatiile RO-ALERT disponibile pentru iPhone si pentru Android, iar acolo veti vedea toate avertizarile, inclusiv alerte pentru trafic, suportul pentru alte tipuri de telefoane mobile urmand a fi adaugat de la producatori.