Google: TAXA MARE pentru Android in Europa

Google va impune o taxa mare de licentiere pentru Android in Europa, compania americana urmand a ii obliga pe producatori sa plateasca preturi mari pentru a-si vinde telefoanele.

google taxa android europa 359861

Google va impune o taxa de licentiere pentru producatorii Android care vor dori sa integreze in telefoanele proprii aplicatii care ofera acces la serviciile companiei, iar ea va fi una substantiala. Google este obligata de catre Comisia Europeana sa nu-i mai forteze pe producatorii de telefoane Android sa includa in produse aplicatiile sale care ofera acces la servicii precum Search, Assistant, Play Store, Gmail, YouTube, Drive, browserul Chrome fiind in exact aceeasi situatie.

Google a primit o amenda de peste 3 miliarde de euro din cauza acestei practici, iar solutia gasita a fost de a trece in sarcina producatorilor sustinerea acestor servicii online, cu o taxa de licentiere de 40 de dolari per smartphone. Google va include printre aplicatii si cea Play Store, care ofera acces la imensul sau magazin de aplicatii, si fara de care utilizatorii vor instala cu greu aplicatiile de care au nevoie, iar producatorii vor trebui sa plateasc 40 de dolari per telefon pentru a oferi suita de aplicatii.

Google: TAXA MARE pentru Android in Europa

Google colaboreaza cu unii producatori de telefoane Android pentru a compensa o parte dintre taxele de licentiere prin oferirea de servicii reciproce, insa producatorii nu vor “scapa ieftin”. Google a impartit tarile din UE in trei categorii, cele mai mari taxe fiind in Marea Britanie, Suedia, Norvegia, sau Olanda, acolo telefoanele Android care au mai mult de 500 pixeli per inch urmand a avea o taxa de licentiere de 40 de dolari aplicata, iar cele cu 400 – 500 pixeli per inch o taxa de 20 de dolari.

“A confidential fee schedule shows costs as high as $40 per device to install the “Google Mobile Services” suite of apps, which includes the Google Play Store. EU countries are divided into three tiers, with the highest fees coming in the UK, Sweden, Germany, Norway, and the Netherlands. In those countries, a device with a pixel density higher than 500 ppi would have to pay a $40 fee to license Google’s suite of apps, according to pricing documents. 400 to 500ppi devices would pay a $20 fee, while devices under 400 ppi would pay only $10. In some countries, for lower-end phones, the fee can be as little as $2.50 per device.”

Google va cere 10 dolari pentru telefoane cu sub 400 pixeli per inch, iar telefoanele ieftine vor avea o taxa de licentiere de doar 2.5 dolari in anumite tari, si desigur ca nu se stie de ce conteaza atat de mult numarul de pixeli per inch al ecranelor telefoanelor. Google sustine ca aceste taxe de licentiere vor fi aplicate doar pentru telefoanele care vor avea suita de aplicatii cu serviciile sale, dar ca Android va ramane in continuare gratuit, doar ca in UE nu va putea fi oferit cu aplicatile sale, fara plata taxelor de licentiere.

6 COMENTARII

  1. Inca odata – NU e nici o taxa pe Android ci pe serviciile si aplicatiile Google .
    Altfel ce face Google e chiar stupid – taxa in functie de pixeli ? Foarte interesant ce o sa se intample dupa ce unii producatori vor renunta sa mai integreze serviciile Google in telefoane , asa cum se intampla acum la foarte multi chinezi.

  2. nu mai aberati. majoritatea telefoanelor vin din asia, deci nu afecteaza cu nimic! Nu ai sa vezi telefoane facute in europa ca sa plateasca cineva aceste taxe! Stire fara rost,la fel si comentariile. In plus ar fi mai bine sa fie un android cat mai “vanilla” fara aplicatii bagate pe gat de google si de producatori

  3. Ha, deci asa google. Si tot din cauza UE… Eu, ca si multi altii, nu am nicio treaba, caci cel putin pana se aplica articolul 11 si 13, pot downloada toate aplicatiile google de pe un site numit opengapps. Asa fac mereu cand imi instalez un alt custom ROM ( altfel nici nu am cum ).