5G IN ROMANIA. ANUNTUL facut de catre ANCOM

5G in Romania. Presedintele ANCOM a facut astazi un anunt foarte important privind lansarea primelor retele 5G de telefonie mobila in tara noastra.

5g romania

ANCOM a organizat astazi conferinta sa anuala, iar in cadrul discutiilor care au avut loc, presedintele institutiei, Sorin Grindeanu, a vorbit inclusiv despre lansarea primelor retele 5 in Romania in urmatorii ani. Conform presedintelui ANCOM, lansarea 5G in Romania ar necesita investitii de 2.3 miliarde de euro din partea operatorilor de telefonie mobila, asta separat de preturile licentelor pentru frecvente, care urmeaza sa se ridice la peste 600 – 700 de milioane de euro.

5G in Romania vom avea undeva de prin 2020, conform estimarilor actuale, insa presedintele ANCOM a afirmat ca lansarea acestor retele in tara noastra va crea nu mai putin de 250.000 de locuri de munca, si beneficii de 4.7 miliarde de euro. Licitatiile pentru frecventele care vor fi folosite pentru lansarea 5G in Romania vor avea loc in cursul anului 2019, iar Orange, Vodafone, Telekom si Digi Mobil au anuntat deja ca intentioneaza sa implementeze tehnologia in tara.

5G in Romania. ANUNTUL facut de catre ANCOM

5G in Romania vom avea in toate centrele urbane pana in 2020, dar si pe putinii kilometri de autostrada pe care ii avem in tara, dar pentru inceput, putine orase vor avea parte de acoperire, capitala numarandu-se printre ele. In 2020 urmeaza sa aiba loc lansarea retelelor 5G in Romania, asa cum auzisem deja de la unii operatori de telefonie mobila, iar din acel punct aceste retele vor fi extinse in intreaga tara, dar acoperirea Romaniei va necesita ceva timp.

Lansarea 5G in Romania va aduce foarte multe oportunitati noi pentru afaceri, operatorii de telefonie mobila urmand a promova tehnologia ca fiind una ideala pentru cei care vor sa implementeze tehnologii noi in propriile companii. Deocamdata nu se stie ce fel de costuri vor exista pentru clientii care vor folosi primele servicii 5G in Romania, insa ne putem astepta ca operatorii sa aiba preturi mari, din moment ce si investitiile sunt foarte mari.