Digi Mobil. Orange, Telekom, Vodafone, Preturi MARI pentru 5G

Digi Mobil. Orange, Telekom, Vodafone au anuntate preturi foarte mari pentru retelele 5G pe care urmeaza sa le lanseze, iata cat de ridicate sunt costurile.

Digi Mobil romania

Digi Mobil. Orange, Telekom, Vodafone au parte de o prima veste cu privire la preturile pe care le vor plati pentru a cumpara licentele pentru retelele 5G de mare viteza pe care le vor lansa pentru Romania. Conform autoritatilor, licentele pentru retelele 5G din Romania vor fi oferite spre licitatie in toamna anului 2019, iar Digi Mobil, Orange, Telekom, Vodafone vor trebui sa plateasca minim 2% din cifra de afaceri a anului 2018, inmultumit cu numarul de ani pentru care se vrea licenta.

Digi Mobil. Practic, operatorii vor trebui sa plateasca minim 2% din cifra de afaceri, inmultit cu 10, 20, 30, sau orice persoana pentru care vor sa foloseasca respectivele frecvente cumparate de la ANCOM. Asta inseamna ca operatorii vor trebui sa plateasca sute de milioane de euro pentru licentele 5G pe care le vor folosi in viitor, Digi Mobil, Orange, Telekom, Vodafone putand ajunge sa plateasca mai multa decat ceea ce au cheltuit pentru cele 4G.

Digi Mobil. Orange, Telekom, Vodafone, Preturi MARI pentru 5G

Digi Mobil. In cazul retelelor 4G, Orange si Vodafone au platit cu mult peste 200 de milioane de euro pentru licentele cumparate, insa pentru 5G e foarte posibil ca pretul sa fie mult mai mare de atat. Orange, de exemplu, daca ia o licenta 5G pe 15 ani, va trebui sa plateasca minim 30% din cifra de afaceri pe 2018, iar asta ar insemna cam 300 de milioane de euro, la venituri totale de 1 miliard pentru companie, cam cat ar trebui sa genereze, deci mult mai mult decat Digi Mobil, de exemplu.

Digi Mobil. Operatorul detinut de catre RCS & RDS va avea mult mai putin de platit, pentru ca are si o cifra de afaceri mai mica, acelasi lucru fiind valabil pentru Telekom, care are divizia mobila separata de cea de televiziune, internet, sau telefonie fixa. Pentru retelele 5G, Orange si Vodafone vor plati cei mai multi bani, vor face investitiile cele mai mari, insa Telekom si Digi Mobil ar putea surprinde cu banii alocati pentru infrastructura.