Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom, PROBLEMA URIASA cu 5G

Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom, vor avea o problema foarte mare cu lansarea 5G in Romania, iata cu ce se vor confrunta clientii dupa aparitia retelei.

Digi Mobil problema 5G

Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom, vor lansa retele de telefonie mobila 5G anul acesta, operatorii facand investitii substantiale pentru a le oferi romanilor noua tehnologie de ultima generatie. Desi foarte multa lume asteapta cu nerabdare ca retelele sa fie lansate, v-am prezentat ieri o problema cu internetul 5G care va fi disponibil pentru clientii din intreaga lume, nu doar din Romania, iar Digi Mobil, si restul operatorilor, vor trebui sa gaseasca solutii.

Digi Mobil nu a dezvaluit deocamdata ce intentii are privind abonamentele 5G, insa ar putea fi singurul, sau doar unul dintre cei doi operatori care vor oferi internet nelimitat pentru reteaua de telefonie mobila. De la Telekom putem astepta ceva similar, avand in vedere ca au facut acelasi lucru inclusiv in 2018 cu reteaua 4G, insa in afara lui, si a Digi Mobil, e putin probabil ca Orange, sau Vodafone, sa ofere internet nelimitat pentru 5G in Romania prea curand.

Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom vor fi nevoite sa ofere 5G ieftin

Digi Mobil va face investitii mari pentru reteaua 5G, asa cum se va intampla si cu ceilalti operatori, si va dori sa isi recupereze investitia cat mai repede, mai ales daca se va plati intr-un final 1 miliard de euro pentru licentele 5G. Daca suma va fi intr-adevar atat de mare, atunci Digi Mobil, si restul operatorilor, vor fi obligati sa ceara si preturi mari pentru serviciile 5G din Romania pentru a-si acoperi investitiile in echipamente, dar si in licentele pentru frecventele folosite.

Digi Mobil este nevoita sa creeze o infrastructura nationala pentru reteaua 5G, la fel ca si ceilalti operatori telecom, iar asta inseamna investitii separate de cele pe care le fac in momentul de fata pentru echipamentele dedicate retelelor. Asta inseamna ca vor avea si mai multe de recuperat in urmatorii ani de la clienti, iar Digi Mobil, si celelalte companii, ar putea tine preturile la un nivel ridicat, iar internetul nelimitat ar putea fi rar, sau extrem de scump, asa cum e acum la unii operatori.

Digi Mobil, la fel ca si restul companiilor telecom, va avea deciziile privind 5G influentate de modul in care va evolua situatia privind OUG 114/2018, cea care genereaza problemele cele mai mari pentru investitii.