RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange, CAT va COSTA LANSAREA 5G

RCS & RDS. VODAFONE, TELEKOM, ORANGE, au anuntat cat va costa lansarea retelelor 5G in Romania, iar anuntul este foarte important pentru Romani, iata ce trebuie sa stii.

RCS & RDS 5g investitii

RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange, au dus negocieri dure cu Guvernul Romaniei pentru a scapa de OUG 114/2018, iar in acele discutii au dezvaluit si cat ar costa lansarea 5G in Romania incepand chiar din 2019. Conform RCS & RDS, sau celorlalti operatori de telefonie mobila, lansarea 5G in Romania implica o investitie de nu mai putin de 2.3 miliarde de euro, o suma uriasa, care ar urma totusi sa aduca acoperire in multe regiuni din tara, dar nu imediat.

RCS & RDS. Cifra este una foarte mare, mai mult decat dubla fata de ceea ce a impus Guvernul Romaniei prin OUG 114/2018 pentru obtinere prin scoaterea la licitatie a licentelor ce vor fi folosite pentru retelele 5G. Tocmai aceasta suma mare ceruta pentru licente este marea problema a operatorilor de telefonie mobila, acestia, RCS & RDS, cerand ca pentru licente sa plateasca mai putin, asa cum se intampla si in alte tari din Uniunea Europeana.

RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange, CAT va COSTA LANSAREA 5G

RCS & RDS. Cele 2.3 miliarde de euro nu reprezinta intreaga suma care trebuie investita pentru 5G in Romania, ci doar un inceput, astfel ca operatorii vor trebui sa-si recupereze si investitiile viitoare din preturile abonamentelor. Asta inseamna ca de la RCS & RDS, si ceilalti operatori telecom, am putea vedea preturi consistente pentru primele abonamente 5G pe care le vor oferi pentru clienti, iar desigur ca aceasta este o veste proasta pentru toata lumea, dar probabil ca trebuia sa ne asteptam la asta.

RCS & RDS. Ca sa fiu complet sincer, sunt foarte curios ce vor anunta operatorii de telefonie mobila in legatura cu primele abonamente pentru retelele 5G, iar asta pentru ca asteptarile sunt foarte mari. Unii operatori din strainatate au anuntat ca nu vor percepe preturi mai mari pentru 5G in comparatie cu actualele tehnologii, si desi m-as astepta ca RCS & RDS sa nu trateze diferit aceste abonamente, de la ceilalti operatori am asteptari complet diferite.

RCS & RDS. Primele retele 5G vor fi lansate in Romania in 2019, mai mult ca sigur pe final de an, dar pana atunci vom afla cu siguranta care sunt planurile operatorilor cu privire la aceasta tehnologie.