RCS & RDS. Orange, Telekom, Vodafone, ANUNT URIAS despre 5G

RCS & RDS. Orange, Telekom, Vodafone, au un anunt foarte important privind retelele 5G pe care intentioneaza sa le lanseze in Romania, iata ce a decis ANCOM.

RCS & RDS proiect

RCS & RDS. Orange, Telekom, Vodafone, de nicaieri a venit astazi un anunt extrem de important cu privire la reteaua 5G pe care operatorii de telefonie mobila vor sa o creeze in tara, si totul ca o veste foarte buna. Conform directorului executiv din cadrul ANCOM, pana la sfarsitul lunii ulie urmeaza sa fie finalizat proiectul pentru licitatia frecventelor care vor fi folosite pentru retelele 5G construite de catre RCS & RDS, si restul operatorilor de telecomunicatii.

RCS & RDS. In urma finalizarii proiectului, cei de la ANCOM vor stabili si data la care va avea loc efectiv licitatia pentru frecventele 5G, iar dupa cum stim de acum ceva timp, asta urmeaza sa se intample indeva spre toamna acestui an. Din pacate, se pare ca acea decizie a Guvernului Romaniei, prin OUG 114/2018, prin care RCS & RDS, si restul companiilor, sunt obligate sa plateasca 1 miliard de euro pentru licentele 5G, ramane in vigoare.

RCS & RDS. Orange, Telekom, Vodafone, ANUNT URIAS despre 5G

RCS & RDS. Am avut deja o prima razvratire a celor de la Telekom care au anuntat ca ar putea boicota licitatia pentru 5G, insa separat de ei nu am mai vazut vreo alta decizie atat de curajoasa de la vreo alta companie. Pana acum am vazut ca au existat cresteri de preturi initial aplicate de catre RCS & RDS, iar mai apoi Telekom si Vodafone au anuntat deasemenea cresteri de preturi pentru servicii, Orange ramanand singurii care inca nu au anuntat o asemenea decizie.

Mai sunt şi alte modificări care nu ţin de ANCOM, cum ar fi partea de tarife. Sunt trecute în Ordonanţa 114, dar sunt încă în discuţii, cu puncte de vedere diferite. Din punct de vedere financiar, am avut un punct de vedere pe OUG 114 şi aşteptăm cu interes modificările. Acestea sunt făcute de către Guvern, şi nu ştim care este valoarea la care s-a ajuns şi nu ştim dacă s-a ajuns la ceva. Din ce s-a publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, se pare că lucrurile rămân aşa cum s-au stabilit. Până nu ajunge pe masa Guvernului, nu avem de unde şti cum va rămâne.

RCS & RDS. Chiar daca Orange nu a anuntat ca va creste preturile serviciilor in Romania, cel mai probabil o va face, sau va alege sa ofere servicii 5G suficient de scumpe incat sa acopere toate aceste masuri ale Guvernului Romaniei. Desigur ca asta nu este benefic pentru Romani, iar daca Orange va avea preturi mari, atunci Telekom si Vodafone vor actiona la fel, iar RCS & RDS ar putea fi singurii care ar putea oferi servicii 5G la preturi rezonabile pentru romani.

RCS & RDS. Pana una-alta, undeva prin vara vom afla cum arata proiectul final pentru licitatia frecventelor 5G, iar in a doua parte a anului 2019 vom vedea si licitatia efectiva.