Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, AVERTIZARE IMPORTANTA in Romania

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, sunt vizate de o avertizare extremd e importanta care va afecta clientii din intreaga Romanie in cursul urmatoarelor luni.

Digi Mobil intarziere

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, sunt in centrul unei avertizari extrem de importante lansate in Romania pentru toti clientii, si din pacate este ceva ce trebuie sa stie toata lumea in momentul de fata. Mai exact, stiti cu siguranta de OUG 114/2018, care a dat peste cap intregul mediu telecom, ei bine, din pacate efectele sale sunt foarte departe de a se termina, iar Digi Mobil, si restul companiilor telecom, vor fi serios afectate in urmatoarele luni.

Digi Mobil. Conform vicepresedintelui ANCOM, Bogdan Iana, lansarea retelelor 5G in Romania se va finaliza abia anul viitor daca OUG 114/2018 nu este modificata de catre Guvernul Romaniei, deoarece nu poate fi stabilit pretul minim al frecventelor. ANCOM trebuie sa poata impune pretul minim de pornire pentru frecventele care vor fi folosite pentru retelele 5G din Romania, iar OUG 114/2018 nu le permite acum sa faca asta, deci Digi Mobil, plus restul companiilor, vor avea probleme cu lansarea retelelor 5G.

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, AVERTIZARE IMPORTANTA in Romania

Digi Mobil. Avand in vedere ca vacanta parlamentara incepe saptamana viitoare, Guvernul Romaniei mai are doar cateva zile in care poate emite o ordonanta de urgenta pentru a corecta situatia actuala. Daca nu va face asta acum, atunci pana in toamna lucrurile vor ramane la fel, iar ANCOM nu va putea publica si caietul de sarcini pentru licitatia frecventelor 5G, iar Digi Mobil, impreuna cu restul mediului telecom, nu vor putea sa cumpere licentele pentru viitoarele retele 5G.

“Fără modificarea OUG 114 nu putem, spre exemplu, să propunem un preț de pornire al licitației, aspect esențial la întocmirea caietului de sarcini al licitației. Pe perioada vacanței parlamentare, Executivul nu poate emite decât ordonanțe simple, nu de urgență. Parlamentul este în sesiune extraordinară în cursul săptămânii viitoare și Guvernul are posibilitatea să emită o ordonanță de urgență care să modifice prevederile OUG 114/2018. Dacă proiectul de act normativ nu se aprobă, abia în septembrie se poate relua discuția, fapt ce va întârzia licitația foarte mult față de calendarul pe care ANCOM l-a agreat cu industria. Practic, licitația se va încheia în prima parte a anului 2020.”

Digi Mobil. Acum probabil va intrebati de ce mai e nevoie de o licitatie pentru noi frecvente din moment ce exista deja doua retele 5G lansate in Romania, chiar disponibile pentru clienti. Ei bine, actualele retele 5G au fost lansate pe frecventele vechi, pe care operatorii le aveau, iar ele limiteaza vitezele care pot fi atinse de catre clienti, deci e nevoie ca Digi Mobil, inclusiv restul mediului telecom, sa preia noile frecvente pregatite special pentru 5G.

Digi Mobil. Acestea fiind spuse, e posibil ca pana in 2020 sa avem parte de servicii 5G limitate din partea operatorilor de telefonie mobila deoarece Guvernul Romaniei nu a corectat o problema pe care a creat-o in 2018.