Digi Mobil 5G: LANSAT in Romania, Preturile Abonamentelor, Telefoanele 5G si Acoperirea

Digi Mobil 5G. Lansata oficial in Romania de catre RCS & RDS, noua retea vine cu telefoane mobile 5G, acoprire surprinzator de buna, si o surpriza foarte mare.

digi mobil 5g abonament telefoane viteza acoperire

Digi Mobil 5G a fost lansat in mod oficial astazi in Romania, cei de la RCS & RDS organizand o conferinta de presa in care au discutat despre urmatorul pas in evolutia tehnologica a retelei din Romania. Reteaua mobila 5G a celor de la Digi Mobil este facuta cu echipamente de la Ericsson, Huawei, si Nokia, iar in momentul de fata este activa in Bucuresti, in Centrul Vechi, urmand ca statii 5G sa fie amplasate si in alte zone importante.

“”România este acum pe harta mondială a tehnologiei de ultimă oră 5G disponibile «live», în teren. Aceasta este o veste bună pentru clienții Digi Mobil, care, prin intermediul primelor stații de bază, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G și latență mică. Este încă un pas important făcut de compania noastră spre viitorul convergent al comunicațiilor, după testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an.”

Digi Mobil 5G functioneaza in momentul de fata pe frecventele pe care RCS & RDS le avea licentiate de la ANCOM pentru utilizare in Romania, insa dupa licitatia din toamna va face trecerea la frecventele noi. Asta, din pacate, aduce si viteze mai mici decat m-as fi asteptat pentru Digi Mobil 5G, insa despre asta voi vorbi mai jos, pentru ca exista alte lucruri mai importante de care sunteti cel mai probaibl interesati.

Digi Mobil 5G. Cat costa abonamentele 5G ?

Digi Mobil 5G. Asa cum ma asteptam, cei de la RCS & RDS isi continua politica de a oferi serviciile mobile cele mai ieftine din Romania, astfel ca toti clientii vor avea acces la 5G chiar de astazi. Indiferent ce abonamente au clientii, accesul la Digi Mobil 5G va fi disponibil pentru toata lumea, fara vreun cost suplimentar, sau abonament separat, asa cum se intampla la Vodafone, unde e nevoie de abonamente speciale pentru asta.

Digi Mobil 5G. In ceea ce priveste traficul de internet, clientii vor avea 50 Gbytes disponibili, teoretic 50 GB, dar pentru ca asa scria in materialele de presa, asta va spun, si nu cred ca e vorba despre altceva la mijloc. Dupa consumarea celor 50 Gbytes de trafic, vitezele din Digi Mobil 5G vor fi cele pe care le obtineti pe o retea 2G pentru ca se va face limitarea la 128 kbps, si nu mai puteti face nimic cu internetul vostru.

Digi Mobil 5G. Ce telefoane sunt disponibile la RCS & RDS pentru clienti ?

Digi Mobil 5G. Spre deosebire de Vodafone, RCS  & RDS va avea doua telefoane in oferta pentru folosirea retelei sale 5G, mai exact Xiaomi Mi Mix 3 si Huawei Mate 20X, ambele fiind disponibile acum la precomanda pe website. Chiar daca telefoanele compatibile cu Digi Mobil 5G sunt oferite acum la precomanda, ele vor fi livrate abia din 10 iulie, astfel ca pana atunci nu veti avea decat de asteptat dupa lansarea lor.

“Tot de azi, clienții pot lansa pre-comenzi, pe site-ul digiromania.ro, pentru achiziționarea celor două terminale compatibile cu tehnologiile 5G, VoLTE și VoWiFi: Xiaomi Mi Mix 3 5G și Huawei Mate 20x 5G. Detalii tehnice despre telefoane și prețurile la care pot fi achiziționate sunt disponibile pe site-ul digiromania.ro.”

Digi Mobil 5G. Xiaomi Mi Mix 3 este disponibil in doua versiuni in momentul de fata, la preruti de 2999 LEI si 3149 LEI, in timp ce Huawei Mate 20X costa 6299 LEI, un pret exagerat pentru acest model. Oricum, toate cele trei modele pot fi precomandate acum cu livrare din 10 iulie pentru utilizare in reteaua Digi Mobil 5G, iar dintre ambele, primul este cel care merita cumparat, avand si tehnologii mult mai noi.

Digi Mobil 5G. Acoperirea si vitezele de download in Romania

Digi Mobil 5G harta acoperire iunie 2019

Digi Mobil 5G. Dupa cum v-am spus de la bun inceput, acum RCS & RDS are active statii 5G in Centrul Vechi din Bucuresti, dar e improbabil ca altcineva decat cei din companie sa le foloseasca, avand in vedere ca nu exista telefoane 5G la noi. In urmatoarea perioada vor fi amplasate alte statii 5G pentru Digi Mobil 5G in food court-urile marilor mall-uri din Bucuresti, dar si in unele parcuri, deci vor fi suficiente zone disponibile.

“În următoarele săptămâni, primele stații de bază din rețeaua Digi Mobil 5G Smart vor deveni active și în alte localități: Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași. Din septembrie, se vor extinde serviciile și în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru rețele de telefonie mobilă: Ericsson, Huawei, Nokia.”

Digi Mobil 5G. In iulie conectivitatea va fi extinsa la Constanta, Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca si Iasi, urmand ca din septembrie serviciile sa fie oferite inclusiv in Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Practic pana cand vor fi licitate frecventele 5G, Digi Mobil 5G va fi disponibil deja in foarte multe zone din Romania, iar dupa ce se va face trecerea la noile frecvente, vor fi si viteze mai bune.

Digi Mobil 5G. Trecand acum la viteze, in testele facute astazi in Centrul Vechi din Bucuresti, vitezele au fost limitate la 650 Mbps in cladire, si 500 Mbps in afara ei. Fata de ceea ce am vazut in alte tari, vitezele sunt mici, nu mai mici decat in Londra, de exemplu, dar mai mici decat in Coreea de Sud, SUA, iar aici Digi Mobil 5G ar putea avea un dezavantaj din cauza zone in care s-a facut testul, cu multe cladiri cu ziduri groase.

Digi Mobil 5G. Pentru clientii RCS & RDS vitezele sunt de domeniul SF, trecand de la un 4G care abia ajunge pe la 40 Mbps, dar pentru ceilalti, nu e trecere uriasa, Orange si Vodafone oferind si 200 Mbps, sau mai mult, in unele zone. Cred ca dupa ce se va face trecerea la noile frecvente, Digi Mobil 5G va avea viteze mult mai bune pentru download, insa entuziastii vor avea parte de viteze ceva mai mici.