112. Sistem de Localizare VECHI de 15 ani, cand se Lanseaza AML

Serviciul de urgenta 112 are un sistem de localizare fara upgrade-uri facute in ultimii 15 ani, iata ce spune STS despre implementarea Advanced Mobile Location.

112 Sistem Localizare FARA Upgrade 15 ani cand Lanseaza AML

Serviciul de urgenta 112 are un sistem de localizare care de 15 ani a ramas fara upgrade-uri la nivel hardware, si nu se stie pe partea software ce fel de imbunatatiri au fost implementate pana in momentul de fata. STS a lansat abia in 2018 un proiect pentru modernizarea serviciului 112, care include si implementarea sistemului AML, Advanced Mobile Location, care poate face localizare exacta, fara vreo aplicatie speciala.

STS spune ca pentru a fi implementat AML e nevoie de mai multe servere care sa faca procesarea datelor, ceea ce acum nu exista, iar probabil de aceea upgrade-urile hardware lipsesc de 15 ani de zile. In baza felului in care arata localizarea facuta pe harti, nici la nivel software nu pare sa fi fost imbunatatit ceva chiar atat de mult, dar poate ca promisiunile de acum de a implementa un sistem de localizare mai exact pentru serviciul 112 se vor adeveri.

112. Sistem de Localizare FARA Upgrade-uri de 15 ani, cand se Lanseaza AML

STS va folosi fonduri proprii pentru a implementa AML pe sistemul actual, si va moderniza intregul sistem 112 cu fonduri europene, probabil dupa ce se rezolva contestatiile la licitatia care a fost deja atribuita de institutie. STS da de inteles ca testeaza AML din 2015, iar abia in 2017 ar fi devenit o prioritate implementarea sa pentru serviciu de urgenta 112, iar acum aceasta tehnologie a devenit una “primordiala”, desi nu e clar ce inseamna asta.

Practic, STS spune ca la un moment dat va implementa tehnologii de localizare mai bune pentru 112, dar nimeni nu stie cand, insa a lansat aplicatia apel 112 cu tehnologia AML. Nu se stie cat a costat dezvoltarea sa, si cam cat ar costa implementarea tehnologiei AML, dar ar fi interesant de facut o comparatie pentru a vedea ce trebuia sa aiba prioritate mai mare, pentru ca nu se stie daca AML va fi folosit totusi prea curand.

Mai mult detalii aveti in transcrierea facuta aici.