Facebook. AMENZI URIASE Pregatite de catre Uniunea Europeana

Facebook urmeaza sa fie tinta unor amenzi uriase in Uniunea Europeana din cauza problemelor din 2018, iata cat de multi bani i-ar putea cere autoritatile.

Facebook. AMENZI URIASE Pregatite de catre Uniunea Europeana

Dupa amenda de 5 miliarde de dolari din SUA, Facebook risca noi amenzi de cateva miliarde de dolari si in Europa, sau in alte zone de pe glob, foarte multe autoritati uitandu-se cu atentie la ceea ce face compania. In SUA cei de la FAcebook au fost amendati din cauza faptului ca nu au respectat securitatea datelor utilizatorilor, si au lasat diverse companii sa le acceseze fara ca utilizatorii sa fie in vreun fel protejati de catre ea.

In Uniunea Europeana exista deja 11 plangeri depuse impotriva Facebook la comisia pentru protectia datelor din Irlanda, toate avand la baza legislatia GDPR, care a fost adoptata in luna mai a anului trecut. Unele dintre cazuri au fost finalizate, iar rezultatele au fost trimise catre COmisia Europeana, in timp ce in cazul altora inca mai este nevoie de timp pentru a investiga toate plangerile facute de catre oameni impotriva companiei.

Facebook. AMENZI URIASE Pregatite de catre Uniunea Europeana

Legislatia GDPR prevede ca orice companie poate primi amenzi in cuantum de pana la 4% din incasarile totale la nivel global daca incalca oricare dintre prevederile sale, fie ca o face doar o data, sau in mod repetat. In cazul celor de la Facebook ar fi vorba despre o suma de 2.23 miliarde de dolari, adica jumatate din ceea ce a primit in SUA, dar daca ar fi mai multe amenzi, suma totala ar putea fi chiar cu mult mai mare, in final.

“Uniunea Europeană ar putea începe să lovească Facebook Inc. cu decizii în conformitate cu noua lege a vieții private până la sfârșitul anului, ridicând spectrul de miliarde de euro în amenzi și ordine pentru schimbarea practicilor comerciale. Comisia pentru protecția datelor din Irlanda are puterea de a percepe miliarde de euro cu amenzi; își propune să trimită deciziile propuse altor autorități de reglementare ale UE până la sfârșitul lunii septembrie.”

Uniunea Europeana nu spune deocamdata care ii sunt planurile cu privire la amenzile pe care Facebook le-ar putea primi in Europa, insa e clar ca lucrurile nu vor ramane asa cum au fost pana in prezent. Foarte multa lume a fost surprinsa de cuantumul amenzii aplicate in SUA de catre autoritatile americane impotriva celor de la Facebook, insa amenzile din Europa ar putea fi chiar mai mari, dar Comisia Europeana va anunta totul la momentul potrivit.

Cert este faptul ca Facebook nu a protejat datele oamenilor si va plai bani seriosi pentru asta, chiar daca in final va ramane cu profit substantial de pe urma incalcarii legii.