Romania: In Bucuresti si 36 de Judete, Perchezitii la Firme cu Software FARA Licenta

Politia Romana a initiat 59 de perchezitii in Bucuresti si 36 de alte judete din Romania la sediile unei firme care folosea software fara licenta.

romania bucuresti perchezitii soft fara licenta

Politia Romana a initiat astazi perchezitii in Bucuresti si 36 de alte judete din Romania pentru a verifica daca o societate, cu mai multe puncte de lucru, foloseste software fara licenta in propriile calculatoare. Ar fi vorba despre o companie care are ca obiect de activitate “jocurile de noroc si pariurile”, fara a se da vreun nume, iar zecile de perchezitii facute astazi au loc sub coordonarea parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Politistii care coordoneaza perchezitiile in teren fac parte din directia de Investigare a Criminalitatii Economice, din cadrul Inspectoratului General al Politie Romane, nu mai putin de 59 de perchezitii fiind facute. Atat sediul social din Bucuresti, cat si zecile de sedii din cele 36 de judete au fost perchezitionate si mai mult ca sigur calculatoarele au fost confiscate pentru analiza in verea verificarii acuzatiilor care au fost formulate.

Romania: In Bucuresti si 36 de Judete, Perchezitii la Firme cu Software FARA Licenta

Se pare ca societatea ale caror sedii sunt perchezitionate ar fi folosit software-ul fara licenta din 2016 incoace, deci companiile care l-au produs vor acum despagubiri pentru toata aceasta perioada. Problema este foarte complicata, 5 persoane fiind retinute pentru cercetari la parchetul de pe langa ICCJ, deci vorbim despre o miscare foarte complexa a politiei.

“În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de reproducere neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă.”

Nu se stie deocamdata ce software a fost piratat de catre aceasta societate, insa e posibil sa fie vorba despre vreunul special pentru jocurile de noroc si pariuri, nu doar despre un Windows fara licenta. Avand in vedere ca Romania e un fel de vest salbatic al piratarii, actiunile de acest gen sunt surprinzatoare, si e posibil ca aceasta sa fie cea mai mare intreprinsa pana in momentul de fata in Romania.

In Romania piratarea este interzisa, si s-a pus in discutie inclusiv interzicerea website-urilor de tip torrent direct prin furnizorii de servicii de internet, insa deocamdata ramanem doar cu actiuni de acest gen.