Planeta Marte se LUPTA sa IMPIEDICE NASA sa-i afle SECRETELE

Planeta Marte se lupta sa impiedice NASA sa-i afle secretele, iata cu ce probleme foarte mari se confrunta cercetatorii in momentul de fata acolo.

Planeta Marte este analizata foarte atent de catre NASA de ceva vreme, agentia spatiala americana trimitand acolo o sonda speciala care are menirea de a sapa sub suprafata corpului ceresc pentru a aduna date noi. In ciuda faptului ca NASA si-a dat toata silinta de a aduna cat se poate de multe informatii de sub suprafata de pe planeta Marte, se pare ca duce o lupta pe care nu o poate castiga, cel putin cu echipamentele actuale.

Planeta Marte are o suprafata mult mai dura decat si-au imaginat cei de la NASA, iar desi sonda lor trebuia sa sape la o adancime de 5 metri acolo, n-a prea reusit sa treaca de cativa zeci de centimetri. NASA s-a gandit ca ar putea sapa la adancime mare folosind duritatea solului de pe planeta Marte, insa acesta este mult mai moale decat credeau cercetatorii, astfel ca sonda nu poate patrunde suficient de adanc pentru a prelua informatii.

Planeta Marte se LUPTA sa IMPIEDICE NASA sa-i afle SECRETELE

Planeta Marte LUPTA IMPIEDICE NASA afle SECRETELE sonda
Sonda NASA incercand sa foreze in solul de pe planeta Marte.

Planeta Marte este mult mai complexa decat credeau cercetatorii de la NASA, iar asta le complica foarte mult planurile de a descoperi seecretele de acolo, insa ei au avut si un plan de rezerva inainte de lansa sonda. Mai exact, NASA a inclus si un brat special in modulul in care a plasat sonda pentru transport spre planeta Marte, iar aceasta ar urma sa o ajute sa sape mult mai adanc sub suprafata corpului ceresc in urmatoarele luni.

“Vom încerca să apăsăm partea scoicului pe aluniță, fixându-l pe peretele găurii sale. Acest lucru ar putea crește frecarea suficient pentru a-l menține în mișcare înainte când se reia ciocanul aluniței. Tot ce știm despre sol este ceea ce putem vedea în imaginile pe care ni le trimite InSight. Deoarece nu putem aduce solul la aluniță, poate putem aduce alunița în sol, fixându-l în gaură.”

Planeta Marte obliga acum NASA sa foloseasca unul dintre bratele sondei sale pentru a fora mai bine in suprafata corpului ceresc, insa asta aduce alte probleme pe care multi nu le anticipau. Cea mai mare dintre ele are la baza faptul ca exista foarte mare intarziere intre comenzile date pe Pamant si cele inregistrate pe planeta Marte, astfel ca NASA are foarte multa coordonare de programat din timp.

Planeta Marte este cu mult diferita in comparatie cu ceea ce-si imagineaza cercetatorii de aici, iar de aproape fiecare data cand aflam vesti in legatura cu ea, vin si detalii despre marile diferente.