RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, LANSAREA 5G, AMANATA din Cauza SUA, Huawei

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom au lansarea retelelor 5G amanata in Romania din cauza Huawei si a SUA, iata ce au declarat autoritatile din Romania astazi.

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, LANSAREA 5G, AMANATA SUA, Huawei

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom vor avea de asteptat pana in 2020 pentru a-si lansa retelele 5G pe frecventele pe care le vinde guvernul, sau pentru a-si muta actualele retele pe frecventele noi. Totul a fost anuntat astazi de catre cei de la ANCOM, care spun ca din cauza schimbrii guvernului nu poate fi organizata licitatia pentru frecventele 5G pe care ar trebui sa le cumpere RCS & RDS, si restul operatorilor de telecomunicatii romani.

RCS & RDS, impreuna cu restul mediului telecom, ar fi trebuit sa aduca cel putin 580 de milioane de euro la bugetul de stat in urma acestei licitatii, iar amanarea ei lasa statul fara o suma foarte importanta de bani. Amanarea licitatiei 5G lasa noul guvern al lui Ludovic Orban fara o suma foarte mare de bani care ar fi ajutat la controlarea deficitului bugetar, insa iata ca toata lumea ramane in final fara 5G de la RCS & RDS, si restul, pe noile frecvente.

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, LANSAREA 5G, AMANATA din Cauza SUA, Huawei

RCS & RDS are o retea 5G facuta cu echipamente Huawei si Sony, iar tot de la ANCOM vine o veste proasta, deoarece memorandumul semnat de Klaus Iohannis cu Donald Trump in SUA impiedica licitatia 5G. Statul roman trebuie sa determine daca Huawei e un risc de securitate nationala pentru Romania, iar echipamentele sale trebuie interzise pentru retelele 5G de la RCS & RDS, si nu numai, astfe ca pana la efectuarea unei analize, licitatia nu va fi organizata.

“Nu ne putem preface că nu există acest memorandum cu SUA şi atunci cerinţa noastră este transpunerea acestui memorandu care este clasat strict secret în legislaţia primară. Aceşti oameni au dreptul să aibă toate informaţiile când vin să cumpere ceva de la statul român. Noi ne-am făcut treaba, factorii externi ne-au adus în această situaţie.Este o desfăşurare de forţe care a depăşit instituţia noastră.”

RCS & RDS ar putea fi obligata sa inlocuiasca unele dintre actualele echipamente de telecomunicatii, la fel ca si cei de la Vodafone, dar totul depinde de analiza care va fi facuta din cauza memorandumului semnat cu SUA. Nimeni nu spune ca Huawei va avea interzisa furnizarea de echipmante de telecomunicatii pentru retelele 5G de la RCS & RDS, si alte companii, dar deocamdata licitatia pentru frecventele lor este amanata pana cand se va determina daca produsele companiei sunt un pericol, sau nu.

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom vor fi anuntate din timp in legatura cu aceasta posibila restrictie, iar ANCOM spera sa poata organiza licitatia in prima parte a anului viitor, dar desigur ca nimic nu e clar inca.