Cumpararea Telekom de Orange BLOCATA la Guvern, DECIZIA RADICALA

Orange are cumpararea Telekom blocata la Guvernul Romaniei in momentul de fata, iata ce piedica importanta a aparut in finalizarea tranzactiei dintre companii.

orange cumparare telekom blocata guvern

Orange are blocata de catre Guvern initiativa de a cumpara divizia de servicii fixe a Telekom, iar asta prelungeste si mai mult, decat se credea, tranzactia pe care cele doua companii vor sa o faca. Statul roman are 46% dintre actiunile diviziei de servicii fixe a Telekom, iar intr-o sedina avuta de reprezentantii institutiilor statului privind aprobarea vanzarii catre Orange s-a discutat posibilitatea ca Guvernul sa cumpere restul de 54% dintre actiuni.

Orange a ajuns la o intelegere cu Telekom pentru a-i cumpara divizia de servicii fixe, insa statul roman are drept de preemptiune, adica are intaietate la cumpararea acelor actiuni ale Deutsche Telekom, in ciuda intelegerii cu grupul francez. Problema este ca legislatia de acum nu-i permite statului roman sa cumpere actiunile unei alte companii intr-un asemenea mod, asa ca vanzarea Telekom catre Orange e blocata pana cand legislatia va fi modificata.

Cumpararea Telekom de Orange BLOCATA la Guvern, DECIZIA RADICALA

Orange si Telekom vor trebui sa astepte ca un proiect de lege, care este aprobat de ceva vreme, sa fie analizat de catre Guvernul care ar trebui sa fie votat astazi in Parlament, adoptat mai apoi, iar in final sa fie luata o decizie cu privire la dreptul de preemptiune. Noul Guvern poate adopta o ordonanta de urgenta care sa introduca aceste modificari legislative, dar desigur ca asta va dura, atentia sa fiind concentrata pe alegerile prezidentiale, deci cumpararea diviziei fixe a Telekom de catre Orange nu se va face imediat.

Dupa ce noul Guvern al Romaniei va adopta aceasta modificare legislativa, e nevoie ca Ministerul Finantelor sa analizeze valoarea actiunilor Telekom pentru a se decide daca vor fi cumparate de statul Romani, sau se aproba vanzarea catre Orange. Asta desigur ca va dura pana in 2020, noul Guvern urmand a avea cu totul alte prioritati in urmatoarele luni dupa ce va prelua conducerea Romaniei, iar vanzarea Telekom catre Orange nu e una dintre ele.

Orange nu va putea cumpara Telekom nici dupa acest pas, deoarece si Comisia Europeana trebuie sa isi dea acordul pentru tranzactie, astfel ca totul se va amana mult si bine.