Calea Lactee: Forma CIUDATA Descoperita in Centrul Galaxiei Noastre

Calea Lactee are o forma ciudata descoperita chiar in centrul sau, cercetatorii dezvaluind surpriza usiara observata chiar inainte de Craciun acolo.

Calea Lactee forma ciudata

Calea Lactee este galaxia din care facem cu totii parte, iar cercetatorii au descoperit o forma foarte ciudata chiar in mijlocul sau, iar asta dupa foarte multi ani de monitorizare a zonei, fara a descoperi ceva. Imaginea de mai jos a fost inregistrata de catre un instrument care se numeste GISMO, el formand poza in baza unor observatii preluate la diverse lungimi de unda, iar asa s-a putut crea o reprezentare grafica a felului in care arata universul.

Calea Lactee contine in centrul sau o adunare foarte densa de nori reci de praf si gaze, iar din acestea s-ar fi format si unele dintre stelele care exista in universul nostru, inclusiv Soarele. Cercetatorii spun ca zona centrala din Calea Lactee este una enigmatica, acolo circuland foarte multe obiecte cosmice, ele lovindu-se la viteze foarte mari, iar de aici au rezultat si unii dintre norii de praf care au stat la baza formarii foarte multor stele actuale.

Calea Lactee: Forma CIUDATA Descoperita in Centrul Galaxiei Noastre

forma ciudata Calea Lactee
Forma ciudata descoperita in centrul Caii Lactee.

Calea Lactee are in imagine prezentata o forma ciudata care seamana cu cea a unei acadele, insa aceasta arata ca o carja, si desigur ca o explicatie pentru aceasta forma nu a fost prezentata de catre astronomi. Pe de alta parte, pentru ca imaginea sa fie creata, Calea Lactee a fost analizata atat de catre GISMO, cat si de catre satelitul Herschel al ESA, fiind combinate date inregistrate de catre ambele pentru a se putea crea imaginea finala.

„Centrul galactic este o regiune enigmatică cu condiții extreme în care viteza este mai mare și obiectele se ciocnesc frecvent între ele. GISMO ne oferă posibilitatea de a observa microundele cu o lungime de undă de 2 milimetri la scară largă, combinat cu o rezoluție unghiulară care se potrivește perfect cu dimensiunea caracteristicilor centrului galactic de care ne interesează. Astfel de observații detaliate și la scară largă nu au fost niciodată făcute inainte de.”

Calea Lactee a avut in 2019 foarte multe dezvaluiri facute, inclusiv cea mai importanta dintre toate, o imagine din interiorul unei gauri negre, ceva ce pana acum nu a fost reusit de catre nimeni. Pentru 2020 se anunta si ami multe dezvaluiri pentru Calea Lactee, mai ales ca un prim video din interiorul gaurii negre din centrul galaxiei urmeaza sa fie publicat de catre cercetatori, el fiind pregatit in momentul acesta pentru publicare in forma finala.