Android: Cerere URGENTA pentru Google sa Rezolve o PROBLEMA MARE

Android este vizat de o cerere urgenta trimisa companiei Google, zeci de oameni si companii cerand rezolvarea unei probleme foarte mari a telefoanelor.

Android bloatware

Android este cel mai folosit sistem de operare de pe planeta in momentul de fata, iar asta in conditiile in care exista unele probleme in legatura cu el, si cei de la Google inca nu au reusit sa le rezolve chiar pe toate. Vorbim despre faptul ca in Android exista foarte mult “bloatware”, adica foarte multe aplicatii care sunt preinstalate de catre producatorii de telefoane, sau operatorii de telefonie mobila, vasta majoritate dintre ele fiind complet inutile, si periculoase.

Android este subiectul principal al unei scrisori deschise trimise companiei Google de catre 53 de oameni si organizatii care promoveaza imbunatatirea sigurantei dispozitivelor mobile, si totul din cauza bloatware-ului. Conform acestei scrisori, 91% dintre bloarware-ul care este inclus in telefoanele cu Android nu este distribuit si prin Google Play Store, deci acele aplicatii nu sunt verificate in prealabil de catre Google, iar unele dintre ele sunt periculoase.

Android: Cerere URGENTA pentru Google sa Rezolve o PROBLEMA MARE

Android este un sistem de operare recunoscut pentru faptul ca ofera foarte multa libertate pentru dezvoltatori si utilizatori, iar de aici vine si problema cu bloatware-ul care exista in toate telefoanele, exceptandu-le pe cele Pixel. Companiei Google i se cere sa le interzica producatorilor de telefoane cu Android, sau operatorilor de telecomunicatii, sa mai preinstaleze bloatware in telefoanele pe care le vand, ceea ce desigur ca poate sa faca oricand.

„Aceste aplicații preinstalate pot avea permisiuni personalizate privilegiate care le permit să funcționeze în afara modelului de securitate Android. Acest lucru înseamnă că permisiunile pot fi definite de aplicație – inclusiv accesul la microfon, cameră și locație – fără a declanșa indicațiile de securitate standard pentru Android. Prin urmare, utilizatorii sunt complet întunecați despre aceste intruziuni grave. Suntem îngrijorați că acest lucru îi lasă pe utilizatori vulnerabili la practicile exploatative de afaceri ale producătorilor de telefoane ieftine din întreaga lume.”

Android ar trebui sa nu aiba preinstalate aplicatii care nu sunt verificate in prealabil de catre Google folosind acelasi sistem precum cel din Google Play Store, iar asta e cerut, inclusiv de DucDuckGo, sau Tor, care sunt printre semnatarii scrisorii deschise. Desigur ca Google ar si trebui sa fie atenta la ceea ce ii cer acesti oameni si aceste organizatii, dar facand asta pentru Android, compania risca sa-i indeparteze pe multi producatori de telefoane.

Android are multe telefoane ieftine vandute cu bloatware si aplicatii menite sa spioneze oamenii, sau sa le afiseze reclame, pentru ca producatorii sa-si mai recureze din investitii, iar Google nu va putea bloca usor aceasta practica.