112: Masura RADICALA Luata de STS pentru TOTI Cetatenii Romaniei

Serviciul 112 are o masura radicala anuntata de catre STS care vizeaza toti cetatenii Romaniei, iata ce decizie a fost luata de catre autoritati pentru noi.

112 este numarul de telefon pentru serviciul la care orice persoana care se afla in Romania, dar si in alte tari din UE cu acelasi numar, poate cere ajutor in situatia in care are nevoie de ajutorul autoritatilor, si nu numai. Ieri cei de la STS au facut un anunt foarte important, confirmand in sfarsit ca testeaza tehnologia AML pentru localizarea mai exacta a apelantilor care suna la 112 si cer ajutor, deocamdata doar cei cu telefoane Android facand parte din proces.

STS a explicat vag ce inseamna AML, insa este foarte important ca toata lumea sa stie ce este acest serviciu si ca el nu este disponibil pe toate tipurile de telefoane mobile, ci doar pe unele dintre cele vandute in Romania. IN primul rand, AML inseamna Advanced Mobile Location, adica atunci cand se suna la 112, telefonul activeaza GPS-ul si preia coordonatele, pe care mai apoi le trimite prin SMS la numarul 114, totul automat, informatia ajungand la operator.

112: Masura RADICALA Luata de STS pentru TOTI Cetatenii Romaniei

STS implementeaza suport pentru AML la 112 deoarece GPS-ul telefonului ofera locatia mult mai exacta a persoanei, cu o eroare de cativa metri, in comparatie cu actuala metoda de localizare prin Cell ID/Sector ID. Actuala metoda de localizare pe care o foloseste serviciul 112 poate localiza persoanele in regiuni de cativa km, fara a trimite autoritatile direct la locul din care se initiaza apelul, insa AML va face localizare cu erori de cativa metri.

STS a spus ca testeaza intai localizarea prin AML cu telefoanele Android, iar conform celor de la Google, toate modelele cu GPS care au Android Gingerbread au tehnologia integrata, iar cele cu Android 4.0 au si ELS, ceva aparent mai bun. In cazu iPhone, cei de la Apple au implementat suport pentru tehnologia AML abia prin iOS 11.3, deci undeva prin 2018, dar nu conteaza daca telefonul vostri e mai vechi, din 2017/2016, etc, ata timp cat aveti o versiune mai mare decat 11.3, aveti tehnologia implementata deja.

Serviciul 112 va putea localiza toate aceste telefoane si prin AML cand tehnologia va fi lansata oficial in Romania, insa celelalte telefoane fara GPS, Android, sau iOS, raman fara AML pentru ca nu au tehnologia necesara pentru a sustine tehnologia.