Guvernul Romaniei: ANUNT de ULTIMA ORA pentru TOTI Cetatenii

Guvernul Romaniei a adoptat astazi o noua ordonanta de urgenta foarte importanta pentru tara noastra, iata ce masura a fost impusa de catre Ludovic Orban.

Guvernul Romaniei digitalizare

Guvernul Romaniei a inceput saptamana in forta cu, printre altele, o ordonanta de urgenta care are menirea de a aduce o schimbare foarte mare pentru toata Romania, si care are legatura cu buletinele cu cip. V-am spus dimineata ca Guvernul Romaniei vrea sa le permita cetatenilor sa isi foloseasca buletinele cu cip pentru a interactiona cu institutiile tarii si a evita statul la cozi la ghisee pentru a plati impozite, a obtine documente, si nu numai.

Guvernul Romaniei a facut o promisiune ca-si va duce la indeplinire acest plan, iar o ordonanta de urgenta data astazi are menirea de a asigura ca tot ceea ce a fost anuntat pana acum va fi intr-un final indeplinit. Ordonanta de urgenta data astazi de catre Guvernul Romaniei este special gandita pentru digitalizarea Romaniei, ea operationalizand Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), adica institutia care urmeaza sa supravegheze tot procesul.

Guvernul Romaniei: ANUNT de ULTIMA ORA pentru TOTI Cetatenii

Guvernul Romaniei nu subordoneaza aceasta institutie Secretariatului General al Guvernului, dar acolo ajunge ICI, adica institutul care administreaza toate domeniile de internet .ro din tara noastra. Guvernul Romaniei surprinde cu aceasta ordonanta de urgenta deoarece un proiect aflat in dezvatere publica, avand exact acelasi scop, a fost criticat de foarte multa lume si institutii, incluiv de SRi pentru ca ADR s-ar suprapune cu atributiile sale in domeniul securitatii nationale.

” Autoritatea pentru Digitalizarea României, structură cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, preia activitățile și structurile din domeniul tehnologiei informației, societății informaționale și a cadrului naţional de interoperabilitate de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Secretariatul General al Guvernului (SGG) realizează politica Guvernului în domeniul securităţii cibernetice și stabilește la nivel național strategiile și politicile publice în domeniul securității cibernetice. CERT-RO (n.a Centrul Național pentru Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) va elabora propuneri de acte normative in domeniul său de activitate și le va înainta spre inițiere Secretariatului General al Guvernului. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), care gestionează domeniile de internet .ro va funcționa sub coordonarea SGG. Anterior ICI a fost sub coordonarea Ministerului Comunicațiilor, care în Guvernarea PNL a fost comasat cu Transporturile, prin înființarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.”

Guvernul Romaniei i-a acordar institutiei ADR si foarte multe dintre atributiile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor, care a fost comasat cu cel al Transporturilor, deci probabil s-a dorit o degrevare de atributii a celor de acolo. Cu toate acestea, Guvernul Romaniei vrea sa accelereze digitalizarea tarii, iar asta presupunea adoptarea prin ordonanta de urgenta a unor modificari pentru structurile sale care sa permita initierea rapida a procesului.

Guvernul Romaniei ar vrea sa aduca in sfarsit batranul sistem administrativ in era digitala, dar acest efort va fi unul extrem de dificil de realizat, mai ales intr-o tara in care lumea nu prea pune mare accent pe acest lucru.