Spitalul Judetean Timisoara va Analiza Radiografii cu Inteligenta Artificiala

Spitalul Judetean Timisoara Radiografii Inteligenta Artificiala

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara va fi primul din Romania in care va fi implementata inteligenta artificiala pentru a analiza radiografiile pulmonare facute pacientilor, ceea ce, sincer sa fiu, e surprinzator.

Faptul ca un spital din Romania, mai ales de stat, foloseste inteligenta artificiala pentru a imbunatati detectarea posibilelor boli, leziuni, etc, este surprinzator, iar totul se face cu ajutorul aplicatiei XVision.

Aplicatia XVision ar urma sa detecteze patologii pe care inteligenta artificiala le recunoaste deja, si ar urma sa prioritizeze acele radiografii pentru ca medicii de la Spitalul Judetean Timisoara sa le vada inaintea altora.

Desigur ca numarul de radiografii interpretate zilnic la Spitalul Judetean Timisoara va creste multumita folosirii inteligentei artificiale din aplicatia XVision, creatorii sai spunand ca procentual vorbim despre o crestere de 20%.

Mai mult detalii aveti in comunicatul de presa de mai jos, dar reafirm faptul ca sunt surprins ca un spital de stat din Romania testeaza tehnologii de ultima generatie despre care acum cateva luni doar citeam ca sunt folosite in tari mai civilizate.

  • “Prima aplicație pentru radiografii pulmonare din România bazată pe inteligență artificială, introdusă într-un spital din România;
  • Cu 20% mai multe radiografii pot fi interpretate zilnic cu ajutorul XVision, aplicația semnalizându-le pe cele cu patologii și prioritizându-le pentru
  • vizualizarea de către medicii radiologi;
  • Aplicația va fi dezvoltată în continuare pentru a putea furniza date pentru radiografii ale membrelor superioare și inferioare.

Startup-ul MedTech XVision introduce o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială, în premieră în România, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara. Lansarea va avea loc joi, 30 ianuarie, în amfiteatrul B al spitalului, în cadrul unui eveniment deschis medicilor și presei.

Introducerea platformei în această unitate spitalicească are loc după derularea unui proiect pilot pe o perioadă de un an care a avut scopul de a îmbunătăți algoritmii folosiți în analiza radiografiilor și de a eficientiza procesul de interpretare imagistică, prin prioritizarea cazurilor cu patologii depistate prin intermediul platformei XVision. Pentru acest proiect, echipa XVision a lucrat cu cea de radiologi ai spitalului, coordonată de Profesorul Florin Bîrsășteanu.

Aplicația dezvoltată de XVision, prima de acest tip din România, permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în prezent.

La acest moment, aplicația generează date aferente exclusiv zonei toracale, urmând să fie dezvoltată pentru a putea furniza informații pentru radiografii ale membrelor superioare și inferioare și, ulterior, pentru CT-uri și RMN-uri.”