LUNA: PREMIERA Impresionanta a Cercetatorilor Anuntata Azi

LUNA este in centrul unei premiere impresionante anuntate de catre cercetatori, iata ce au reusit acestia sa faca pentru prima oara privind satelitul natural.

LUNA geologie

LUNA a fost monitorizata si cartografiata in lung si in lat de catre cercetatori, insa pana in momentul de fata nicio agentie spatiala nu a lansat vreo harta geologica completa pentru satelitul natural al Pamantului. Cea care a fost lansata in premiera astazi nu vine de la NASA, ci de la agentia guvernamentala pentru astrogeologie din SUA, aceasta publicand o harta care prezinta toate detaliile geologice de pe LUNA, aceasta putand fi de mare ajutor pentru viitoarele misiuni ale NASA.

LUNA are explicate toate rocile care sunt prezente pe suprafata sa, unele dintre ele fiind acolo de la formare, adica acum 4.5 miliarde de ani, in timp ce altele au aparut de-a lungul timpului in urma ciocnirii cu diverse obiecte din univers. NASA a colaborat cu acea agentie guvernamentala pentru a crea aceasta harta geologica pentru LUNA, si viitoarele misiuni ale americanilor, plus stabilirea primei baze de acolo vor lua in considerare toate informatiile de acum.

LUNA: PREMIERA Impresionanta a Cercetatorilor Anuntata Azi

LUNA geologie harta

LUNA a avut aceasta harta facuta in baza informatiilor trimise pe Pamant de catre navele care au facut parte din misiunile Apollo, dar si de catre satelitii care o monitorizeaza de ceva vreme. Harta geologica pentru LUNA contine inclusiv informatii privind stratificarea rocilor, deci vorbim despre un set foarte complex de informatii care are o valoare extrem de mare pentru stabilirea bazei lunare pe care NASA a gandit-o pentru amplasare in urmatorii ani.

“Pentru prima dată, întreaga suprafață lunară a fost complet mapată și clasificată uniform de oamenii de știință de la Centrul de Științe pentru Astrogeologie USGS, în colaborare cu NASA și Institutul Lunar Planetar. Harta lunară, denumită „Harta Geologică Unificată a Lunii”, va servi drept modelul definitiv al geologiei de suprafață a Lunii pentru viitoarele misiuni umane și va fi de neprețuit pentru comunitatea științifică internațională, educatorii și publicul larg.”

LUNA are harta facuta si fara ca vreun robot sa fi fost trimis pentru a-i cartografia suprafata de la sol, deci vorbim despre o harta bazata doar pe imagini preluate de la mare distanta. Asta inseamna ca harta ar putea fi oareicum inexacta, iar dupa ce LUNA va fi cartografiata de la sol, unele dintre informatiile care sunt prezentate acum ar putea fi schimbate, insa va trece foarte mult timp paana cand se va putea face asa ceva.

LUNA este in centrul multor misiuni ale NASA din urmatorii ani, dar totul ar putea fi dat peste cap de pandemia de Coronavirus care afecteaza foarte mult planeta in momentul de fata.