COVID-19 Romania: CNA cere STOPAREA Dezinformarii la TV

COVID-19 Romania CNA Dezinformare TV

CNA a emis astazi o recomandare catre toate posturile de televiziune pentru a stopa dezinformarea cu privire la COVID-19, adica acele teorii lipsite de orice legatura cu lumea reala care fie spun ca virusul nu exista, nu e periculos, nu omoara oameni, si alte minciuni incredibil de mari.

CNA a emis recomandarea in urma cererii Grupului de Comunicare Strategica, adica acela care a comunicat toate informatiile privitoare la situatia COVID-19 in Romania, iar asta pentru ca romanii au abandonat masurile de protectie, unii refuza sa creada ca virusul exista, ar asta ne afecteaza pe absolut, dar absolut toti.

Desigur ca ar trebui ca cei de la CNA sa fie atenti ce se intampla pe la televizor si sa sanctioneze orice fel de emisiuni care transmit minciunile ordinare ale unora care neaga existenta COVID-19, dar e greu de spus daca vor si face asta.

“Având în vedere dubla calitate a Consiliului Național al Audiovizualului, de garant al interesului public și de autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor de programe audiovizuale, având în vedere eforturile comune ale instituțiilor Uniunii Europene și ale statelor membre a de combate informațiile false publicate și distribuite în mediul online, „printr-o colaborare îndeaproape cu platformele online, încurajându-le să promoveze surse oficiale, să reducă vizibilitatea conținutului care se dovedește a fi fals sau înșelător și să elimine conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor” — situația discursurilor de dezinformare privind coronavirusul este analizată, publicată și actualizată de Grupul operativ EastStratcom al Serviciului European de Acțiune Externă pe site-ul web EUvsDisinfo, întrucât publicul are dreptul să aibă acces la surse sigure de informații, actuale și fundamentate, privind COVID-19, având în vedere rolul fundamental al mediei audiovizuale ca serviciu esențial care le oferă cetățenilor informații fiabile, verificate din punctul de vedere al faptelor, contribuind astfel la salvarea de vieți, urmare a solicitării Grupului de Comunicare Strategică referitoare la organizarea cu responsabilitate a emisiunilor de dezbatere care fac referire Ia subiectul noului coronavirus (COVID-19), de a nu încuraja transmiterea de declarații nefundamentate științific ori a căror sursă nu există în realitate și de a ține cont că opiniile pe care le creditează public conduc la comportamente sociale, având în vedere dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare și art. 64, 65, 66 și 73 din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 17 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare,

Consiliul Național al Audiovizualului adoptă următoarea:
INSTRUCȚIUNE

Art. 1 — (l) Consiliul Național al Audiovizualului solicită furnizorilor de servicii media audiovizuale, ca în cadrul emisiunilor informative și de dezbatere în care se abordează subiectul COVID-19, să asigure respectarea obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului, respectiv:

a) rigoare și acuratețe în prezentarea și dezbaterea subiectului COVID-19, evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie;

b) difuzarea de informații preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare; verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul COVID-19;

c) respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții speciale fiecărui mesąj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor.

(2) Consiliul apreciază contribuția presei audiovizuale Ia combaterea pandemiei și solicită intensificarea măsurilor redacționale și editoriale ale radiodifuzorilor, în scopul de a: promova informațiile din surse bine documentate; consolida capacitatea cetățenilor de a recunoaște și de a reacționa Ia cazurile de dezinformare; comportamentele ilegale trebuie semnalate autorităților competente; asigura o dezbatere democratică, axată pe sfaturile oferite de profesioniștii din domeniul sănătății; contracara teoriile conspirației care pot pune în pericol sănătatea umană și prejudiciază coeziunea socială; respinge orice discurs ilegal de incitare Ia ură, cum ar fi susținerea că un anumit grup etnic sau religios este responsabil de răspândirea COVID-19.

Art. 2 — În scopul punerii în aplicare a dispozițiilor art. 1, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a lua măsurile redacționale și editoriale necesare, astfel încât să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Decizia C.N.A. nr. 220/201 1 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare, în special dispozițiile prevăzute la art. 64, 65, 66 și 73.”