Guvernul Romaniei: anuntul privind carantina si izolarea in pandemia Coroanvirus

0

Guvernul Romaniei anuntul carantina izolarea Coroanvirus

Guvernul Romaniei a fost saptamana aceasta in centrul atentiei tuturor din cauza unei decizii importante luata de catre CCR cu privire la masurile privind prevenirea raspandirii pandemieii de Coronavirus, iar multi au inceput sa se intrebe daca izolarea si carantina mai sunt legale.

Guvernul Romaniei ne transmite ca acest lucru ramane in vigoare, Ludovic Orban afirmand intr-o conferinta de presa ca in baza legii 55 adoptate pentru a institui starea de alerta, carantina si izolarea persoanelor infectate cu noul Coronavirus raman in continuare o masura ce poate fi luata, legal.

“Avem bază legală. Din Legea 55 au fost considerate neconstituţionale numai prevederile legate de cenzurarea de către Parlament, prin hotărârea Parlamentului, a Hotărârii de Guvern privind instituirea versus prelungirea stării de alertă. Celelalte prevederi din Legea 55 sunt în picioare. Legea 55 ne conferă bază legală pentru toate măsurile pe care le-am instituit prin Hotărâre de Guvern şi prin Ordin de Ministru, inclusiv pentru carantină şi izolare la domiciliu.

Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă nu am mai avea posibilitatea, prin Direcţiile de Sănătate Publică, să decidem izolarea la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele diagnosticate pozitiv. Gândiţi-vă ce s-ar putea întâmpla dacă nu am putea să introducem în izolare la domiciliu pe cei care vin din ţări cu nivel mare de răspândire a virusului, practic, nu am face altceva decât să dăm drumul la virus liber în societate.”