Planeta Neptun: Descoperirea UIMITOARE, ce a Observat NASA

Planeta Neptun are astazi parte de o descoperire uimitoare, iata ce a observat NASA la distanta atat de mare de Pamant, si cat de neobisnuit este.

Planeta Neptun are din nou parte de o descoperire uimitoare care ne arata ca in sistemul solar nu este totul chiar asa cum pare la o prima vedere, iar cercetatorii au ramas surprinsi de descoperire. Se pare ca doua dintre lunile pe care le are planeta Neptun, Naiad si Thalassa, nu au o orbita chiar atat de regulata in jurul corpului cosmic, cercetatorii spunand ca ele se “evita” una pe cealalta in momentul in care ajung una in apropierea celeilalte.

Planeta Neptun are practic doua luni care au orbite neobisnuite, iar NASA a reusit sa detecteze acest lucru undeva in cursul lunii noiembrie a anului trecut, iar de atunci se uita cu atentie la ceea ce se intampla. Luna Naiad are o orbita inclinata cu 5 grade in raport cu cea a lunii Thalassa, iar asta inseamna ca in jumatate din timpul in care orbiteaza planeta Neptun este deasupra “surorii sale”, in timp ce in cealalta jumatate este tot timpul sub ea.

Planeta Neptun: Descoperirea UIMITOARE, ce a Observat NASA

Planeta Neptun este orbitata de catre aceste luni cu o distanta de doar 1850 de kilometri intre orbitele fiecareia, insa ele s-au potrivit perfect pentru a nu se ciocni vreodata in “dansul” lor in jurul planetei. Luna Naiad are nevoie de 7 ore pentru a face o orbita completa, in timp ce Thalassa are nevoie de 7 ore si jumatate, iar cum planeta Neptun este de dimensiuni mici, e usor de inteles de ce NASA ar putea descoperi destul de rapid de ce orbitele s-au format asa.

“Vedeți cum orbitele ciudate ale lunilor interioare ale lui Neptun, Naiad și Thalassa, le permit să se evite reciproc, în timp ce aleargă în jurul planetei. Cercetătorii o numesc „dansul evitării”. Un observator așezat pe Thalassa ar vedea Naiad pe o orbită care variază sălbatic într-un model zig-zag, trecând de două ori de sus și apoi de două ori de jos. Acest pattern în sus, în sus, în jos, în jos se repetă de fiecare dată când Naiad câștigă patru ture pe Thalassa. Acest model repetat se numește rezonanță.”

Planeta Neptun a avut aceasta descoperire facuta prin analizarea a date culese pe o durata de 35 de ani de zile, deci NASA n-a ajuns la o concluzie de acest gen fara a se uita in detaliu la ceea ce se intampla. Planeta Neptun are 14 luni care se invart in jurul sau, insa acestea doua sunt singurele care au orbitele atat de neregulate, si singurele care au atras atentia NASA prin modul in care se plimba de trei ori pe zi in jurul planetei, fara oprire.

Planeta Neptun are aici parte de o descoperire in premiera facuta de catre cei de la NASA, si e surprinzator sa vina la atat de multe decenii dupa ce au primit primele informatii de acolo.