Politia Romana: 8000 de tone de azonatat de amoniu indisponibilizate in 3 zile

Politia Romana azotat amoniu

Politia Romana a anuntat rezultatele unei ample misiuni de verificare a unor zone de stocare a substantelor chimice de pe teritoriul Romaniei, iar conform informatiilor de astazi, nu mai putin de 8000 de tone de azotat de amoniu au fost indisponibilizate.

Politia Romana desfasoara aceasta misiune dupa ce in Beirut cateva mii de tone de substanta similara au explodat si au distrus in port, plus o buna parte din oras, astfel ca acum autoritatile de la noi vor sa evite o situatie similara in tara noastra.

“Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost indisponibilizate în 3 zile, în urma unei acțiuni derulate de polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase.

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținut din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.

Este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant. Poate agrava un incendiu, oxidant și provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 de grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 de grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.

Conform fișei de siguranță, oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.”

Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost indisponibilizate în 3 zile, în urma unei acțiuni derulate de polițiștii…

Publicată de Politia Romana pe Vineri, 14 august 2020