Gaura Neagra: Anunt ULUITOR, Premiera care a ULUIT Oamenii

Gaura neagra descoperita de catre cercetatori i-a uluit cu o premiera la care nu se asteptai, iata ce a fost observat, si cat de important este.

Gaura neagra este unul dintre cele mai mari si importante obiecte din univers, exista foarte multe in diverse zone din spatiul cosmic, sunt foarte greu de observat din cauza moduli in care au fost facute, dar sunt importante. O gaura neagra este atat de importanta intr-o galaxie incat in momentul in care ea se opreste, lucrurile incep sa “o ia razna”, sau cel putin asta au descoperit cercetatorii care au monitorizat una din centrul unei galaxii foarte indepartate.

Gaura neagra intr-o galaxie aflata la 9.9 miliarde de ani lumina de Pamant i-a uimit pe cercetatori prin faptul ca s-a oprit din activitate, si a lasat loc pentru crearea necontrolata de stele. Prin felul in care exista in univers, o gaura neagra controleaza rapiditatea cu care se formeaza stele in galaxie, dar si numarul celor noi care apar, insa cand activitatea sa se opreste, lucrurile se misca intr-un mod diferit, astfel ca numarul de stele dintr-o galaxie creste necontrolat.

Gaura Neagra: Anunt ULUITOR, Premiera care a ULUIT Oamenii

Gaura neagra despre care vorbim acum a incetat sa ami fie activa de ceva vreme, iar la 80.000 de ani lumina de ea a explodat numarul de noi stele care au aparut in galaxie. Gaura neagra mentine gazul din univers la temperaturi ridicate, de pana la 65 de milioane de grade, insa cand devine inactiva, gazul se raceste, ajungand la 10 milioane de grade, iar acest lucru faciliteaza formarea de stele, inclusiv in cantitati foarte mari in univers.

“Astronomii au văzut multe exemple în care o gaură neagră super-masivă din galaxia centrală a unui grup împiedică acest gaz fierbinte să se răcească pentru a forma un număr mare de stele. Această încălzire permite găurilor negre super-masive să influențeze sau să controleze activitatea și evoluția grupului lor gazdă. Cu toate acestea, gaura neagră dominantă din SpARCS1049 se comportă diferit și este aproape complet latentă. Aceasta pare să permită formării stelelor să curgă cu necontrolat.”

Gaura neagra nu mai este activa de ceva vreme, deci regiunea in care se afla ea are gaz mai rece decat altele, insa acelasi lucru e valabil chiar si la distante mai mari de centrul sau. Ceea ce vad cercetatorii acum este o premiera pentru ei, si ne arata cat de neobisnuita poate fi activitatea in univers, chiar si cand vine vorba despre corpuri cosmice de acest gen, o gaura neagra activa fiind foarte importanta pentru crearea controlata de stele.

Gaura neagra va fi monitorizata in continuare de catre cercetatori, insa ramane de vazut ce anume vor mai putea ei descoperi in ceea ce priveste aceste tipuri de activitati.