Calea Lactee: Uriasa COLIZIUNE cu o Galaxie a Inceput deja

Calea Lactee se indreapta spre o uriasa coliziune cu o alta galaxie importanta, iata ce au detectat oamenii de stiinta care monitorizeaza universul.

0

Calea Lactee coliziunea

Calea Lactee este de ceva vreme pe o traiectorie fixa pentru a se ciocni de o galaxie apropiata de a noastra, ea avand denumire Andromeda, si fiind cunoscuta de multa vreme de catre cercetatori, iar acum se pare ca ele au inceput sa se loveasca. Nu vorbim despre o ciocnire in sine intre galaxii, ci deocamdata intre halourile acestora, ele fiind deja in contact inainte ca galaxiile sa intre in coliziune, fie una distructiva, fie una fara efecte majore.

Calea Lactee are un halou urias in jurul sau, el fiind format din diverse gaze si plasma, care sunt foarte greu de detectat, insa acelasi lucru este valabil si pentru galaxia Andromeda, iar oamenii de stiinta au reusit intr-un final sa faca o harta pentru el. Puteti vedea in imaginea de mai jos cum arata haloul galaxiei Andromeda, acesta intinzandu-se 1.3 milioane de ani-lumina in anumite directii, si pe 2 milioane de ani-lumina in altele, conform calculelor.

Calea Lactee: Uriasa COLIZIUNE cu o Galaxie a Inceput deja

Calea Lactee coliziunea

Calea Lactee urmeaza sa absoarba aceasta galaxie Andromeda, iar asta pentru ca dimensiunea celei din urma este net inferioara dimensiunii galaxiei noastre, iar o alta finalitate nu poate exista in ceea ce le priveste. In ciuda faptului ca intre ele va exista o coliziune, e improbabil ca asta sa ne afecteze in vreun fel pe Pamant, si asta pentru ca in cazul nostru vorbim despre o distanta foarte mare de zona in care galaxia Calea Lactee se va ciocni cu Andromeda.

Calea Lactee a mai absorbit in trecut si alte galaxii care au avut dimensiuni mai mici decat ale sale, ceea ce ne confirma faptul ca multe dintre stelele care exista in cadrul sau provin din alte surse, nefiind formate aici. Acest lucru confirma fara dubiu ai faptul ca galaxia Calea Lactee este una “vampir”, care absoarbe obiecte cosmice din alte galaxii, si se extinde exponential pe masura ce face acest lucru de-a lungul a miliarde si miliarde de ani.

Calea Lactee va trece printr-o proces foarte indelungat de coliziune cu galaxia Andromeda, astfel ca e de asteptat ca lucrurile sa nu se intample chiar atat de repede precum isi imagineaza foarte multa lume.