Nelu Tataru: numarul de doze de vaccin pentru Coronavirus alocat Romaniei

0

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a dezvaluit astazi cate doze de vaccin pentru noul Coronavirus urmeaza sa fie alocate Romaniei de catre Uniunea Europeana in baza contractelor facute pentru achizitionarea acestui ser, in momentul in care el va fi aprobat pentru utilizare la scara larga.

Nelu Tataru spune ca Romania va primi 1.290.000 de doze din prima transa de 30 de milioane de doze contractate de catre Uniunea Europeana, adica un procent de 4%, echivalent cu cel al populatiei tarii noastre in raport cu populatia totala pe care o are Uniunea Europeana acum.

“În fiecare lună, comunitatea europeană va primi din aceste contractări un număr de vaccinuri, din care noi beneficiem de acel 4%. După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi.

În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut, deja, la faza III. La nivelul comunităţii europene noi sunt angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin. Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze.” a declarat Nelu Tataru la DIGI 24.